CommentaarNoord-Ierland

Noord-Ierland wordt door de brexit teruggeworpen in de tijd

null Beeld
Trouw Hoofdredactie

De gevolgen van de brexit worden steeds duidelijker. De handel stagneert of wordt bemoeilijkt, bedrijven moet vestigingen openen in zowel Groot-Brittannië als op het Europese continent om soepel producten te kunnen leveren, en dan moet het door corona beperkte personenverkeer zelfs nog helemaal op gang komen. Maar vooral in Noord-Ierland nemen nu de spanningen toe.

De hele week was het raak, met stenen en molotovcocktails in de straten van Belfast en Londonderry. Uitingen van geweld op locaties die al prominent in het nieuws waren tijdens de Troubles, de drie decennia durende strijd tussen de katholieke en protestantse bevolkingsgroepen die aan meer dan 3500 mensen het leven heeft gekost. Ditmaal zijn er nog slechts gewonden, maar het zijn er wel tientallen, veelal onder agenten. De relschoppers zijn jong, en worden aangejaagd door leiders van protestantse strijdgroepen die volledig gelijke behandeling eisen van Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk.

Door de brexit is dat echter niet meer mogelijk. De onderhandelaars van de EU en de regering in Londen besloten namelijk tot grenscontroles op zee tussen Noord-Ierland en het Britse hoofdeiland. Op die manier kon in hun ogen het beste worden voorkomen dat Britse goederen zomaar ongecontroleerd via Noord-Ierland naar Ierland konden, en daarmee naar de EU-markt. Een alternatief waren controles op land tussen Noord-Ierland en Ierland, maar dat zou zeker tot geweld hebben geleid van katholieken die aansluiting willen bij Ierland – voor hen is ongestoord grensverkeer de essentie n de huidige vredesregeling. Maar nu zijn protestantse extremisten dus woedend.

De brexit dreigt alles nu opnieuw kapot te maken

De Noord-Ierse doos van Pandora werd slechts gedicht met heel veel moeite en door de inzet van moedige politieke leiders – een Nobelprijs voor de Vrede was in 1998 meer dan verdiend. De brexit dreigt alles nu opnieuw kapot te maken. Niemand kan zeggen dat daarvoor niet is gewaarschuwd, maar de realiteit is dat de regering in Londen haar kop in het zand heeft gestoken. De lokale bevolking is niet goed voorbereid, de gevolgen zijn gebagatelliseerd, en de ingewikkelde uitwerking die hoort bij zo’n gevoelig dossier is genegeerd.

Het geweld van afgelopen week is mogelijk pas het begin. Binnenkort beginnen weer de eerste kleurrijke Oranjemarsen, met hun hoogtepunt in juli als Noord-Ierse protestanten herdenken dat Willem III in 1690 met een overwinning het protestantisme in Noord-Ierland zeker stelde. Die marsen waren altijd al precair, de verzoening in Noord-Ierland was nooit volledig. En nu de gevolgen van de brexit het diepe wantrouwen tussen de Noord-Ierse bevolkingsgroepen weer nieuwe voeding geeft, wordt Noord-Ierland helaas weer decennia teruggeworpen in de tijd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden