null Beeld

Lezersreacties

Nooit stuur ik een reactie naar uw redactie

Redactie Trouw

Bant

In het stuk over asielopvang in Alkmaar (Trouw, 28 januari) staat dat een eerder plan voor opvang in Bant mislukte door de weerstand van bewoners. Helaas vergeet u hierbij te vermelden dat daar sinds 1987 op 300 meter al een azc zit. Deze weerstand was er niet voor niets.

Gerrit de Jong Luttelgeest

Smartwatch

Marli Huijer (Religie & filosofie, 28 januari) is niet voor gebruik van de smartwatch tegen agressie. We moeten andere vragen stellen, zegt ze: wanneer is boosheid terecht en waar komt die vandaan, hoe kan ik ermee omgaan? Dat zijn nou precies de op zelfreflectie gerichte vragen die iemand zich met behulp van de smartwatch kan eigen maken voor een uitbarsting.

Petra Tasseron Amsterdam

GroenLinks

Volgens James Kennedy (Opinie, 28 januari) is GroenLinks ‘een partij van welgestelde individualisten’. Ik ben als actief lid niet ‘welgesteld’ en kies voor solidariteit en collectieve oplossingen. Kennedy zet tegenover elkaar enerzijds individualisme, ­consumptiecultuur en polarisatie en anderzijds gemeenschapszin en plichtsbesef. Hij vergeet hoe onderdrukkend gemeenschappen kunnen worden ervaren en de mengvormen van individualiteit en collectieve oplossingen.

Paul Denekamp Amsterdam

Skeleton

Een klein tekstje over Kimberly Bos die als eerste Nederlander ooit een medaille won bij het WK skeleton (Sport, 28 augustus). Wat een klasse, het zilver. Tegelijkertijd een enorme analyse over Alfred Schreuder, de oude trainer van Ajax die niet goed heeft gepresteerd. Er mag meer aandacht komen voor onbekende en minder lucratieve sporten.

Judith Knol Zutphen

Taalargumentatie

Emeritus hoogleraar Carel Jansen (Opinie, 30 januari) zegt dat taalvaardigheid cruciaal is, ook om ‘het verschil te zien tussen drogreden en geldige argumentatie’. Enkele regels verder meldt hij dat uit Vlaams onderzoek blijkt: hoe hoger de taalvaardigheid, hoe korter de gemiddelde studieduur van studenten. Helaas maakt Jansen een bekende argu­men­tatiefout. Kortere studieduur en grotere taalvaardigheid zijn los van elkaar het gevolg van hogere intelligentie.

Kees Hellingman Harderwijk

Blank

Ik trouwde in 1969 en haalde mijn kookinspiratie uit Sneller koken van Mia Snelder. Eén van mijn favorieten was de blank-en-bruinvla. Mag dit nog? En wat te denken van het heerlijke lied ‘Waar de blanke top der duinen’. Zijn we wat doorgeslagen?

Maria Kruithof Hilversum

Trouw Tachtig

Nooit stuur ik een reactie

naar uw redactie

nu maak ik een uitzondering

en betoon mijn bewondering

voor dit jongbejaarde dagblad

dat bij nacht en ontij

weet binnen te dringen op mijn deurmat.

Gerrit van Dijk Utrecht

Nietsdoen voor Oekraïne is geen optie

Er rolt een traan uit mijn oog. Ik kijk voor de televisie de herdenking van de Holocaust. Er zijn sprekers voor het monument van Jan Wolkers, dat de hemel in scherven symboliseert. Vijf generaties die de gevolgen voelen van de oorlog. De fysieke wereld is in een generatie te herstellen, de mentale wereld heeft generaties lang scherven. Rusland ontbreekt in de ceremonie, terwijl het mede Auschwitz heeft bevrijd.

In Poetins oorlog wordt de menselijkheid geschonden, met scherven naar de vijfde generatie. Zowel van de Russen als van Oekraïne. Naast empathie gaan er nu bijna ook tanks en vliegtuigen naar Oekraïne. Ik kijk er dubbel naar. Als wij niet waren bevrijd – ook met duizenden scherven voor vijf generaties – waren we dan Duits geworden?

Wij kunnen ons bijna niet meer voorstellen niet vrij te zijn. Waarmee voeden we het beest Oorlog? Door geschut aan te voeren of door het elders te laten uitwoeden?

Ik weet geen antwoord. Niets doen is geen optie. Iets doen verzekert ook vijf generaties scherven. Wanneer komt er bewustzijn dat we op de wereld van elkaar afhankelijk zijn? Of het nu oorlog, economie, klimaat of migratie ­betreft.

Corina Mos Dordrecht

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden