Column

Nooit heb ik met zoveel nieuws tegelijk te maken gehad

Elke Geurts Beeld Jörgen Caris

Ik heb zoveel nieuwe dingen waar ik me op zou moeten concentreren, een nieuw jaar kan er óók nog wel bij. Misschien is het allemaal net iets te veel.

Ik heb namelijk al een nieuwe multiequick handblender, een nieuwe oven, een nieuw fornuis, een nieuwe wasdroogcombinatie, een nieuwe vaatwasser, een nieuwe verwarmingsketel, een nieuw fornuis, en boven op de boekenkast ligt - nu al tien dagen - een nieuwe laptop. Mijn nieuwe hoofd welteverstaan. In verpakking. Met ongekend veel mogelijkheden. Daarop zal het in 2019 gaan gebeuren. Al heb ik nu geen idee wát. De handleiding die bij het nieuwe jaar hoort, is nog niet gearriveerd.

De gebruiksaanwijzingen, garantiebewijzen en handleidingen stapelen zich op. Hele boekwerken zijn het. In alle talen. Met veel moeite heb ik ze daarnet in een doos gepropt - alle in plastic - en ze achter het deurtje onder de trap gezet. Daar waar de hoofdkraan zit en waar ook mijn oude sportschoenen liggen.

Ik hoop wel dat die sportschoenen tenminste uit dat kastje komen voor 2019 voorbij is. Dat ik het komende jaar gezond en wel door mijn nieuwe buurt rondren. Met rode wangen. Nieuwe ideeën. Onderwijl een nieuwe buurvrouw groetend. Waar is mijn oude leven eigenlijk ineens gebleven?

Acclimatiseren

Nooit heb ik met zoveel nieuws tegelijk te maken gehad. Een nieuwe straat, nieuwe bakker, nieuwe vuilnisbak, nieuwe kledingkast, nieuwe liefde, en er is vier dagen geleden óók al een prachtig nieuw bureau bijgekomen. Op maat gemaakt. In de hoek van mijn slaapkamer. Tot nu toe heb ik er alleen nog maar naar gekeken. Rechtop. Vanuit mijn nieuwe bed. Onbeweeglijk. Totdat ik op een dag achter het bureau zal plaatsnemen. Mijn nieuwe laptop open zal klappen. En gewoon begin. Met alles.

Eerst moet ik die nieuwigheid er een beetje vanaf kijken. Waarom precies, weet ik niet. Het lijkt bij mij te horen. Zodra we op een nieuwe plek aankomen, beginnen mijn meisjes al te zuchten. “O nee, mama! Jij moet zeker weer eerst acclimatiseren?” Ze zijn het gewend. Ze gaan iets voor zichzelf doen. Mama-moet-acclimatiseren. Wat dat ook moge betekenen.

In 2019 hoeft er dus wat mij betreft niets nieuws bij te komen. Ik hoop dat het mij in dat jaar lukt in mijn nieuwe oven een pizza op te warmen. Ik zou ook blij zijn als ik iets beter ga begrijpen hoe liefde werkt. Maar ik kijk het denk ik nog even allemaal aan. Tot het zover is.

Schrijfster Elke Geurts beschrijft hoe een scheiding een leven omver kan halen. Lees hier meer van Elke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden