InterviewIlyaz Nasrullah

Nieuwe Trouw-columnist Ilyaz Nasrullah: Technologie heeft grote invloed op hoe ons leven eruit komt te zien

Ilyaz Nasrullah. Beeld Werry Crone
Ilyaz Nasrullah.Beeld Werry Crone

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah (34) schrijft vanaf vandaag op de opiniepagina om de week op donderdag een column over digitalisering.

Monic Slingerland

Wat beoogt u met deze column?

“Als ik het heel ambitieus mag stellen, zou ik willen dat bij de volgende Kamerverkiezingen, misschien over vier jaar dus, digitalisering een van de onderwerpen is waar lijsttrekkersdebatten over gehouden worden. Technologie heeft grote invloed op hoe ons leven eruit komt te zien. Er is kennis nodig om daar goede beslissingen over kunnen te nemen, zowel bij de burger om mee te kunnen beslissen en in de politiek om te sturen hoe het verder moet. Die kennis is in de Tweede Kamer te weinig aanwezig, voor zover ik heb kunnen ervaren. Politiek kan dan ook een remmende factor zijn bij ontwikkelingen die voor de samenleving juist nodig zijn.”

Moet er dan een minister voor digitalisering komen?

“Alleen als die voldoende kennis heeft en de samenwerking met andere ministers goed is afgestemd. Anders moet zo’n minister overal over de schouders meekijken, dat is niet wenselijk. Het is wel noodzakelijk dat er meer expertise komt, want die is er niet genoeg.”

Moeten wij als burgers ons zorgen maken over die toenemende digitalisering?

“Jazeker. Neem de datalekken, waar we nu vaak over horen. Recent bij de garages, daarvoor bij de GGD met de teststraten en, zoals net bekend werd, bij Facebook. Je kunt als burger denken, ach weer zo’n datalek, het zal wel. Tot je te maken krijgt met identiteitsfraude. Digitalisering heeft ook invloed op ons dagelijks leven. Zo zijn er kansen en bedreigingen op het gebied van werkgelegenheid. Er verdwijnen banen, maar er komen ook andere banen bij, banen waar je wel een goede opleiding voor gehad moet hebben. Het is geen kwestie van even omscholen.”

Waar komt die belangstelling voor deze technologie vandaan?

“Als vijfjarige kroop ik al achter de computer, toen nog met MS DOS. Ik heb een oudere broer en zus en ik keek naar wat zij deden. Even heb ik erover gedacht om de muziek in te gaan, maar ik heb toch voor een studie informatica gekozen, aan de TU Delft, waar mijn vader ook gestudeerd heeft. Weet je, dat is ook een creatief vakgebied. Je gebruikt je logica om iets te creëren en het geeft plezier als je daarmee iets gemaakt hebt. Dat zie ik ook bij vakgenoten. Als ik erop reflecteer, ligt de basis voor mijn column misschien wel in een vak wat ik destijds deed, mens-machine-interactie.”

Is het een bewuste keuze om als zzp’er te werken?

“Ja, dat geeft mij de vrijheid om advies te geven zonder dat ik met ‘partijbelangen’ rekening hoef te houden. Ik combineer het adviseurschap met interim-management. Dat betekent dat ik niet zomaar wat adviezen kan geven die niet uitvoerbaar zijn, maar dat ik ook verantwoordelijk word voor de toepassing en de uitwerking ervan.

“Ik ben nu namens de gemeente Rotterdam kwartiermaker van de werkgroep Haven en Maritiem binnen de Nederlandse AI Coalitie. Dat project houdt voor mij binnenkort op. Ik neem dan even pauze, omdat we ons tweede kind verwachten.

“En wat de column betreft, ik probeer zo te schrijven dat het voor een breed publiek te begrijpen is. Technologen hebben de neiging om in vaktermen te spreken. Als ik dan in zo’n overleg zit denk ik wel eens: zou mijn moeder wel begrijpen waar dit nu over gaat?”

Lees ook:

De CoronaMelder wordt levend begraven onder een berg tabellen en grafieken

Nog een paar maanden en wij kunnen CoronaMelder van onze telefoons verwijderen. Nou ja, 32 procent van ons dan. Dat is het teleurstellend lage percentage mensen dat de app gebruikt volgens een rapport van Tilburg University. Het is doodzonde dat CoronaMelder zo slecht uit de verf komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden