commentaar

Niet-vaccineren vraagt om actie van het kabinet

Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Beeld ANP

Nederland heeft lang de luxe gehad dat de keuze voor ouders om hun kinderen te vaccineren tegen ziekten als mazelen, een zaak was van keuzevrijheid. Het niet-­inenten van kinderen, om religieuze redenen of vanwege wantrouwen tegenover de wetenschap, bleef bijna altijd zonder gevolgen. 

Vaak werd echter vergeten dat deze individuele vrijheid kon bestaan bij de moeite die de overgrote meerderheid van ouders nam. Het Rijksvaccinatieprogramma was lange tijd ongekend succesvol met een vaccinatiegraad van 95 procent.

Dat is precies de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert: met zoveel beschermden is de kans op een epidemie te verwaarlozen. Wie ervoor pleitte dat niet-vaccineren consequenties moest hebben, werd meewarig aangekeken. Goede voorlichting moest genoeg zijn.

Twee ontwikkelingen bedreigen deze luxe. De mobiliteit in de wereld is enorm toegenomen, en virussen reizen mee. Besmettingen en dodelijke gevolgen bereiken steeds meer landen. Daarnaast blijkt de vaccinatiegraad de afgelopen jaren gedaald: inmiddels komt Nederland niet hoger dan 92 procent.

Collectief probleem

Reden tot paniek is dat allerminst, maar de dreiging dat beide ontwikkelingen op termijn voor gezondheidsproblemen gaan zorgen, is reëel. Er is dan ook alle reden om, met een deel van de Tweede Kamer en daaropvolgend ook het kabinet, ouders te wijzen op het collectieve probleem dat hun individuele keuze kan opleveren. Neutrale voorlichting alleen blijkt niet genoeg. 

Er zou daarom alsnog gekeken moeten worden of het mogelijk en effectief is om crèches de mogelijkheid te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Dat verkleint waarschijnlijk de kans op een ernstige ziekte, met name voor heel jonge kinderen die nog niet zijn ingeënt en voor kinderen die om andere redenen kwetsbaar zijn.

Vaccinatieplicht

Het is een op het oog vergaande mogelijkheid die kan botsen met andere verworvenheden, zoals de grondwettelijk vastgelegde rechten op vrijheid van levensovertuiging en bescherming van de lichamelijke integriteit.

Een algehele vaccinatieplicht is daarom waarschijnlijk onhaalbaar. Het zou goed zijn om uit te zoeken of de mildere variant via de kinderopvang juridisch mogelijk is én effectief. Dat is de opdracht voor het kabinet, waarbij niet moet worden vergeten dat het probleem breder is dan de kinderopvang. Zoals expert Hans van Vliet van het RIVM het zaterdag in deze krant verwoordde: “De vaccinatiegraad binnen een enkel gebouw doet ertoe, maar is niet het belangrijkste. Het gaat om die van de maatschappij in haar geheel.”

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u hier.

Lees ook:

Vaccinaties verplichten? En goed opvoeden dan?

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen niet te laten vaccineren en dat leidt tot soms heftige discussies. Zou de overheid inenten moeten verplichten?

Kamermeerderheid: ‘Zonder inenting niet welkom op de crèche’

Kinderdagverblijven moeten niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren, vinden het kabinet en een Kamermeerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden