null Beeld

Lezersreacties

Niet persé 100 jaar willen worden, elke dag is er weer één: wat een rijkdom

Redactie Trouw

Oud worden

Kortgeleden morrelde ik, 90-jarige, wat onhandig met de sleutel van onze buitendeur. De buurman, 68 jaar en verpleegkundige, zag het. Ik zei: “Piet, ik begin oud te worden”. Hij glimlachte en zei: “Nee Roel, je bént oud”. Gerontoloog An­drea Maier meent dat we met preventieve zorg wel 140 jaar kunnen worden. Twee filosofen reageerden dat oud-zijn geen ziekte is die bestreden moet worden, maar een nieuwe levensfase. (Verdieping, 4 augustus). Voor wie niet per se 95 of 100 jaar wil worden, is elke dag er één. Een kwaal of ziekte kan zorg en moeite geven, maar dat geldt ook voor jongere generaties. Ben je oud en gezond, wat krakerig en minder energiek, dan kun je elke dag dankbaar invullen met van alles: de kat eten geven, de krant lezen, wandelen met de liefste, iemand bezoeken of stil op de bank zitten, bidden en peinzen, enzovoorts. En morgen is er weer een dag, driehonderdvijfenzestig in een jaar. Wat een rijkdom.

Roel Pomp, Santpoort Noord

Oud worden (2)

Als we allemaal 140 worden, wordt het straks wel een beetje druk in de Kalverstraat, denk ik.

Henk van den Berg, Hillegom

Oud worden (3)

140 worden? Moeten we niet gewoon accepteren dat we ouder worden? De discussie in de krant over oud worden stemt tot nadenken, herlezen en bewaren voor een goed gesprek met lotgenoten. Wat mij aanspreekt, is dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. En het doorgeven van het stokje aan, voor mij nu, drie volgende generaties.

Willemijn Schuuring-Estie (90+), Waalre

Vluchtelingen

In de kruiswoordpuzzel (Trouw, 4 augustus) wordt gevraagd ‘buurland zo klein als Vlaanderen dat evenveel Syrische vluchtelingen als de hele EU opving’. Antwoord: Libanon. Bij dit ene zinnetje van puzzelmaker Jaap de Berg sta ik stil, ik schrik ervan en het zet mij aan het denken. Waar blijft een perspectief?

Miep Eijlders, Tuk

Visieloos kabinet

Ik was blij met de bijdrage van Merlijn van Leerzem die zich afvraagt waar de visie van het kabinet is (Opinie, 4 augustus). Naast feestende jongeren en aangeschoten corpsballen blijken gelukkig ook jongeren als Merlijn een duidelijk idee te hebben hoe het zou moeten gaan in dit land. Dat geeft hoop en ik voeg nog graag toe: regeren is vooruitzien.

Nico Munk, Soesterberg

Afvaldumping

De Maas is een van de meest met plastic vervuilde rivieren (Trouw, 5 augustus). Tragisch. Terwijl we in een welvarend land leven waarin iedereen keurige kliko’s heeft ­waarin we zelfs afval kunnen ­scheiden. Waarom zou je afval in een rivier dumpen? Elke week ligt hier het plaatselijke pleintje vol met zwerf­afval. Waarom niet even opruimen? Nee, Nederlanders blijken niet zo netjes, jammer voor de natuur.

Barbara Boer, Heerhugowaard

Keuzevrijheid

Econoom Barbara Baarsma pleit voor een verhandelbaar persoonlijk CO2-budget voor elke burger (Trouw, 3 augustus). Al mijn stekels gaan hiervan overeind staan. Ten eerste zou de besparing die ik tref verkocht kunnen worden aan iemand die het extra uit kan geven. Wat heeft mijn besparing dan voor nut? Besparen doe ik vanuit intrinsieke motivatie voor een leefbare wereld. Ten tweede betekent dit dat mijn uitgaven­patroon gevolgd gaat worden door de overheid en dit voelt erg onvrij. Ten derde gaan hier weer slimme mensen mee aan de haal die overal een handeltje in zien. Voordeel levert het dus niet op. Controle en corruptie zullen eerder toenemen. Een ­financiële prikkel is nodig, zegt Baarsma. Dat klopt helaas als een bus. Belast naar rato alle zaken en daden die slecht zijn voor de planeet. Bereken de werkelijke kosten van een handeling en een product door. En haal de belasting af van zaken die verantwoord voor mens en planeet zijn. Iedereen heeft zo zijn keuzevrijheid tegen een eerlijke prijs. Zo simpel zou het kunnen zijn.

Diana Coenen, Zeist

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden