CommentaarBoa's

Niet meer wapens voor boa’s, het geweldsmonopolie moet bij de politie blijven

De overheid heeft ze hard nodig: de hand­havers van de coronadiscipline. Ondanks de grote inzet van burgers om afstand te houden en niet samen te scholen, vallen de ­coronamaatregelen sommigen zwaar. De ­inzet van politieagenten én buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) is dus helaas broodnodig.

Onverteerbaar is dat mensen deze handhavers soms bespugen en dreigen met besmetting. Daarom moeten deze agenten en boa’s ook zo snel mogelijk getest kunnen worden. Minister Grapperhaus heeft dit mogelijk gemaakt, maar voor boa’s lijken er nog wat administratieve hindernissen voor het echt zover is. Die moeten zo snel mogelijk worden weggenomen.

Iets anders is de oproep van de Nederlandse Boa-bond voor meer middelen om zich te verdedigen, nadat vijf boa’s gewond raakten bij een knokpartij in Rotterdam. Hoe begrijpelijk ook, dat is niet wenselijk. Het ­geweldsmonopolie moet bij de politie blijven, die daarvoor opgeleid is.

Meer dan 20.000 boa's

De discussie over bewapening van boa’s is zeker niet nieuw. Het aantal boa’s is de afgelopen jaren fors gegroeid tot meer dan 20.000 mensen. Naast handhavers en parkeerwachters gaat het hier ook om boswachters, leerplichtambtenaren en milieu-inspecteurs. De meeste discussie levert echter de bewapening op van de handhavers in de openbare ruimte, de ‘assistenten’ van de politie. Zij zijn niet in dienst van de politie, maar hebben wel een aantal dezelfde basisbevoegdheden.

Zo mogen ze mensen aanhouden en bekeuren. Idee is altijd geweest dat als er daarbij een dreigende situatie ontstond, de boa’s zich terug zouden trekken en hulp ­zouden oproepen.

Wettelijk is het geregeld: deze boa’s mogen in principe een wapenstok, pepperspray en handboeien dragen, in bepaalde gevallen zelfs een dienstwapen. De minister van justitie moet de verstrekking van deze middelen goedkeuren. Vanuit de politie is altijd verzet geweest ­tegen te ruime bewaping van boa’s. Dat zou juist meer geweld van burgers kunnen uitlokken, waardoor boa’s belanden in situaties waarvoor ze niet getraind zijn.

Ondanks het verbeterde opleidingsniveau’s van boa’s is dat een steekhoudend argument. Hier wreekt zich misschien de grote bezuiniging op de politie van de afgelopen jaren. Ondanks nieuwe miljoenen zijn er nog altijd personeelstekorten en gebrek aan ogen en oren op straat. Maar dat mag geen reden zijn om de buitengewone opsporingsambtenaren dan maar te ‘pimpen’ tot agent. Wil hij of zij dit wel, dan is het uiteraard een goed idee om deze mensen door te laten stromen naar de ­Politie-academie.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden