OpinieLHBT

Niet de vlag, maar schijntolerantie is het echte probleem

Laten we het hebben over de echte problemen van lhbt+‘ers mee te maken hebben in plaats van over de vraag of er een regenboogvlag moet worden opgehangen op het Fries Provinciehuis, aldus Evert Haagsma, voorzitter Stichting Regenboogbelang Heerenveen.

Sinds wanneer staat ‘een vlag’ centraal binnen de discussie over het maatschappelijke lhbt+-thema? Het wel of niet mogen ophangen van een regenboogvlag op het Friese Provinciehuis (Trouw, 31 augustus)? Laten we het nou eens hebben over de échte issues omtrent dit onderwerp. De realiteit versus de wenselijke situatie.

Op dit moment is de lhbt+-discussie een hot item binnen de provincie Friesland, de media en de politiek. Dat gegeven op zichzelf vind ik erg positief. Wereldwijd wordt er door middel van de regenboogvlag aandacht gevraagd voor de nog altijd aanwezige lhbt+-problematiek. Echter in Friesland zorgt niet de inhoud voor discussie, maar het gebruik van het symbool.

Onlangs bleek uit onderzoek dat Friezen van alle Nederlanders het meest trots zijn op hun provincie, hun natuur, mentaliteit en zich het meest verbonden voelen. Wat betekent ‘verbonden voelen’ eigenlijk? Voelen alle Friezen, dus inclusief de lbht+-community, zich wel verbonden met elkaar? Als je het mij vraagt wordt de aandacht voor de werkelijke issue nu verlegd door de ‘vlaggendiscussie’ en is dit het resultaat van schijntolerantie. Het gaat niet om de vlag, het gaat erom dat er wordt gesproken over schijntolerantie.

Wenselijkheid versus realiteit

Met schijntolerantie bedoel ik dat er verschil zit tussen de wenselijke inclusieve samenleving waarnaar gestreefd wordt en de realiteit van vandaag. De realiteit is dat ik nog steeds niet hand in hand met mijn vriend over straat durf te lopen en de kroeg nog altijd binnenstap terwijl ik mij afvraag of ik daar welkom ben. Maar vooral de druk van buitenaf voel om mij constant ‘gewoon’ te moeten opstellen, want o wee als je anders bent dan de massa. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg toch?

En ik ben niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat 58 procent van de lhbt+’ers bewust het gedrag heeft moeten aanpassen om sociaal geaccepteerd te worden. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen, van puber tot bejaarde. Blijkbaar zitten er voorwaarden aan ‘gewoon’ zijn en dus ook voorwaarden aan tolerantie.

Als we bovenstaande nou eens ter discussie stellen, dan leggen we volgens mij de vinger op de zere plek. Want hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat de huidige realiteit verandert? Ik ben heel erg benieuwd hoe de politiek denkt dit te kunnen bewerkstelligen en ervoor te kunnen zorgen dat er discussie op gang komt waarmee we verder kunnen.

Lees ook:

Wappert de Friese vlag echt voor iedereen?

Een aparte regenboogvlag hijsen voor gays en transgenders is niet nodig, vindt de provincie Friesland. De homogemeenschap is het daar niet mee eens. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden