Lezersreacties
Niet alleen klimaatactivisten weten dat we op een catastrofe afstevenen
Klimaatcatastrofe
Tof dat de krant (‘Naast het Nieuws’, 8 mei) aandacht besteedt aan Scientist Rebellion. Dat dit gebeurt op de laatste pagina onder de kop ‘Naast het Nieuws’ heeft iets wrangs. Maar de begeleidende tekst zit er echt naast. We stevenen niet alleen ‘volgens de klimaatactivisten’ af op een catastrofe, het is de conclusie van het klimaatpanel IPCC van de VN zelf. Steeds indringender wordt die boodschap verwoord door secretaris-generaal António Guterres van de VN, zoals afgelopen november: de wereld bevindt zich ‘op een snelweg naar een klimaathel, met onze voet nog steeds op het gaspedaal’.
Jan Willem van der Weij, Amsterdam
Leedvolgorde
Met wie moet ik meer medelijden hebben? Met de smekende handen van hongerende Afghanen op de voorpagina (Trouw, 8 mei)? Of met de klanten van Albert Heijn door stakingen geconfronteerd met lege schappen, op pagina 3? De redactie koos de juiste volgorde.
Jan-Martin Berghuis, Wolfheze
Spreidingswet
De gang van zaken rondom de spreidingswet is een zoveelste voorbeeld dat politieke onwil en bureaucratisch gesteggel de boventoon voeren boven de menselijke maat en een aanvaardbare kwaliteit van opvang.
Harry Slegh, Utrecht
Machteloos
Er zijn dagen dat ik geen zin heb de krant te lezen. Zoals wanneer ik lees over Ter Apel (de Verdieping, 8 mei). Ik maak me zorgen over asielzoekers die een veilig onderkomen zoeken, de situatie in Afrika wordt er niet beter op. Hoe vinden we voor al deze mensen een onderkomen. Ik woon in het westen van het land en als ik naar mijn werk rij, zie ik steeds meer drukte en steeds minder groen. We schieten door: bij opvang, CO2, onbetaalbare gezondheidszorg, economie en religie. Ik voel me machteloos. Soms zou ik aan het roer van het land willen staan met mijn pragmatische instelling.
Jolanda van Woerkom, Oostvoorne
Eigen verantwoordelijkheid
In Nederland blijven we met het vingertje naar instanties wijzen. Tijd dat men met een rechte rug asielaanvragers tegemoet treedt. Te beginnen met duidelijk te maken dat zij opvang kunnen blijven krijgen, maar met een kans op lange tijd in een tent of zaal. Wijs hen op een morele verplichting voor het leren van de Nederlandse taal voor mannen en vrouwen. Begeleid aanvragers uit veilige landen strakker naar een terugkeer.
D.A. Pennington de Jongh, Warnsveld
ChatGPT
Paul van Drunick (Lezersreacties, 8 mei) vertrouwt liever op de papieren encyclopedie dan op ChatGPT. De antwoorden van papier zijn inderdaad betrouwbaar, dat kun je van ChatGPT niet zeggen. Verder ben ik het niet met hem eens. Ook in de jaren tachtig werd er al over kunstmatige intelligentie gedacht. ChatGPT is geen automatische encyclopedie maar een tekstgenerator op basis van algoritmes uit de kunstmatige intelligentie. Dat doet het programma verbluffend goed. Ik maak er graag gebruik van. Behalve als ik informatie zoek. Dan zoek ik zelf of kijk ik op Wikipedia.
Jan van Veldhuizen, Kortenhoef
Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.