Opinie Harddrugs

Niet alleen bij progressieve yuppies is harddrugsgebruik normaal

Wat is eigenlijk het probleem met recreatief drugsgebruik, vraagt Kelly Huibregtse, docent Mens en Religie, zich af.

Ephimenco las het rapport over drugscriminaliteit in Amsterdam schuldbewust (Trouw, 31 augustus). Hij ziet een direct verband tussen de hippies in het vrije Amsterdam van toen en de cocaïne snuivende yuppies en progressieve kiezers in het liberale Amsterdam van nu. De overgrote meerderheid van de hippies nam geestverruimende middelen om zich te verbinden met een hogere werkelijkheid. In navolging van Timothy Leary en Aldous Huxley zagen zij het gebruik van geestverruimende middelen als mystieke ervaring.

Voor de groep ‘cocaïne snuivende yuppies en progressieve kiezers’ waar Ephimenco op doelt, lijkt drugsgebruik vooral een vlucht uit onze hedendaagse prestatiemaatschappij en niet een mogelijkheid om zich te verbinden met een hogere werkelijkheid, maar met een andere realiteit. Daarin spelen prestatiedruk, individualisme en segregatie geen rol. Festivals en uitgaansgelegenheden zijn nog een van de weinige plaatsen waar de sociale segregatie in Nederland niet enorm zichtbaar is. Doordeweeks opgesloten in je eigen bubbel, in het weekend even onderdeel van een dansfamilie.

In het artikel in Trouw werd diezelfde dag benoemd dat het gebruik van drugs zich niet concentreert in grote steden, maar dat ook in kringen daarbuiten het gebruik van drugs als normaal wordt gezien. De recreatieve gebruikers in Nederland bestaan niet enkel uit ‘cocaïne snuivende yuppies en progressieve kiezers’, maar uit twintigers, dertigers en veertigers die behoefte hebben om op een festival, in een club, café, keet of woonkamer verbinding te maken met een andere werkelijkheid en met elkaar.

In het artikel wordt benoemd dat er zonder vraag naar verdovende middelen geen drugscriminaliteit zou zijn. We zien hier de essentie van marktwerking, zonder vraag geen aanbod.

Moreel beroep

Minister Grapperhaus deed een aantal maanden geleden een moreel appèl op recreatieve gebruikers, want het gebruik van deze middelen houdt een drugsindustrie in stand. Toen dit geen grote verontwaardiging teweegbracht onder de dansfamilie, dreigde hij begin deze zomer een limiet in te stellen voor het aantal festivals in Nederland.

Naast xtc is dancemuziek een van de meest belangrijkste exportproducten in Nederland. Deze dancemuziek, die zich in alle veelzijdigheid heeft ontwikkeld sinds de jaren negentig, is een industrie waar we enorm trots op mogen zijn. Grapperhaus vindt dat deze twee exportproducten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en ziet daarom de dancefestivals als het Sodom en Gomorra van Nederland.

De minister werd meteen uitgenodigd om zelf eens een kijkje te komen nemen op een aantal festivals. Zou hij dat doen, dan zou hij zien dat er zeer weinig incidenten en gezondheidsproblemen zijn. Wat is dan precies het probleem van recreatief drugsgebruik?

Illegaal gebruik verplicht

Voor Grapperhaus en vele anderen zal dit voornamelijk botsen met hun persoonlijke moraal, waarbinnen zij drugsgebruik afkeuren. Het moreel appèl dat Grapperhaus deed, sloeg de plank mis. Er zullen recreatieve gebruikers zijn die het erg vervelend vinden dat drugsafval in het bos wordt gedumpt en dat er slachtoffers vallen binnen de drugsindustrie, maar biologische xtc met een ‘ik kies bewust’-logo is niet verkrijgbaar op de markt.

Er rest de recreatieve drugsgebruiker geen andere optie dan zijn of haar middelen in de illegale handel te kopen. De drugscriminaliteit zal daarom alleen afnemen als er voor een middel zoals xtc meer legaliteit komt binnen de drugsindustrie.

Lees ook: 

Drugs ontwrichten Amsterdam

Tieners die liever drugskoerier worden dan vakken vullen. Ontwrichte gezinnen. De grootschalige verhandeling en consumptie van harddrugs grijpt volgens onderzoekers Pieter Tops en Jan Tromp diep in op de sociale structuur van de hoofdstad.

De drugsatlas van Nederland

Het beleid in Amsterdam werd kritisch bekeken in een onderzoeksrapport. Maar er zijn nog meer brandhaarden in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden