null Beeld

FramingHans de Bruijn

Niemand kan tegen ‘ambitieuze investeringen’ zijn

Hans de Bruijn

Een politicus behoort ambitieus te zijn. Als je geen ambities hebt om Nederland beter en mooier te maken, dan moet je niet de politiek in gaan. Een politicus moet willen investeren in Nederland. Kenmerkend voor een investering is immers dat de kosten ­ervan altijd ruimschoots worden terugverdiend.

‘Ambitieus’ en ‘investering’ zijn voorbeelden van politieke feelgoodwoorden. En feelgoodwoorden zijn erg aantrekkelijk voor het ­politieke debat, je immuniseert jezelf er vaak mee voor kritiek. Als je pleit voor ‘ambitieuze investeringen’ kan niemand daar­tegen zijn. Tegelijk, feelgoodwoorden zijn zo aantrekkelijk, dat ze ook aan inflatie onderhevig zijn: ze worden gebruikt om foute praktijken goed te praten.

Je dient een wetsvoorstel in en je tegenstander komt met heel goede argumenten, die erop duiden dat de wet niet goed uitvoerbaar is. Je stelt een reorganisatie voor en je tegenstanders tonen aan dat die van z’n lang zal ze leven nooit zal slagen. Wat antwoord je? Zeg dat het een ambitieus wetsvoorstel is, een ambitieuze reorganisatie. Ook een mooie zin: ‘Inderdaad, dit is een ambitieuze reorganisatie’. Je scoort in een zin drie punten.

1.

Je zet je opponent weg als iemand die geen ambities heeft.

2.

Dus hoef je je van die kritiek over uitvoerbaarheid niets aan te trekken.

3.

Je verheft jezelf. Wie niet ambitieus is, ziet altijd alleen maar beren op de weg. Wie wel ambitieus is, ruimt beren uit de weg.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden