FramingHans de Bruijn

Net als Rutte is Asscher ook een tefal-politicus

null Beeld

Lodewijk Asscher is PvdA-lijsttrekker, maar er zijn leden die willen dat hij opstapt - vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslag-affaire.

Andere leden steunen Asscher en dienen een motie is. Wat is hun framing? Asscher heeft fouten gemaakt, zeggen ze, maar nadien leiderschap getoond: ‘feilbaar’, ‘lerend’ en ‘oprecht’ leiderschap. Hoe dit te interpreteren?

Een. Er zit iets moois in. Overal zien we de opkomst van politieke leiders als de krachtige, sterke man - Trump, Orban, Bolsonaro. Die zien zichzelf als onfeilbaar - en hoeven dus niets te leren. Ze liegen, zijn onoprecht. Asschers leiderschap is de tegenpool daarvan. Feilbaar, lerend en oprecht leiderschap - juist dat is krachtig.

Twee. Het is tegelijk van die weeïge, semi-esoterische leiderschapstaal. Je kunt er alles mee goed praten. Hugo de Jonge krijgt van de Tweede Kamer zware kritiek op zijn vaccinatiebeleid. De Jonge geeft toe dat het beter had gekund en dat het nu beter zal gaan. Is dat geen prachtig voorbeeld van feilbaar, lerend en oprecht leiderschap? Daar had Asscher best wat complimenteuzer over kunnen zijn.

Drie. Het wordt nog flauwer. Feilbaar en oprecht ‘waarderen we boven tefal-politici die wegduiken en dralen’, zegt de motie. ‘Tefal’ verwijst natuurlijk naar Rutte. Maar Rutte vindt het gebeurde ook verschrikkelijk. Heeft dat ook openlijk aangegeven. Wil er ook van leren. Dus Rutte is ook een feilbaar, oprecht en lerend leider. Als dat tefal is, dan is ook Asscher een tefal-politicus.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden