Opinie Rente

Negatieve rente? Geld bewaren kost de bank helemaal niets

Vorig jaar was er even sprake van negatieve rente. Dat zou betekenen dat klanten de bank moeten betalen voor het bewaren van hun geld. Is dat redelijk? Nee, aldus lezer Richard Schippers.

Over het spaargeld van hun klanten hebben de banken deze week rente uitgekeerd. Net ietsje meer dan nul procent, dus voor de gemiddelde klant een verwaarloosbaar bedrag. Maar wel een bedrag boven de nul. Afgelopen jaar was er zelfs even sprake van negatieve rente. Dat betekent dat klanten de bank moeten gaan betalen voor het bewaren van hun geld. Is dat redelijk? Is het aan een klas uit te leggen dat geld bewaren geld kost? Vergelijk het met een caravan stallen bij de boer, zei Robin Fransman vorig jaar (Trouw, 9 september). Dan is het redelijk om een bewaartoeslag te betalen.

In werkelijkheid kost geld bewaren de bank helemaal niets. Het is een zuiver administratieve handeling, zonder ruimtebeslag, verplaatsingen of onderhoudskosten. Er wordt immers niets echt in bewaring gegeven. Het geld op je rekening is juridisch gezien niet eens jouw geld, maar jouw lening aan de bank, en je afschrift is het bewijs van je vordering. We betalen de banken trouwens al voor hun dienstverlening, voor het tellen, het betalingsverkeer en het bijhouden van alle transacties. Op je afschrift vind je dat terug als ‘bankkosten’.

Rente in Koran, Thora en Bijbel verboden

Het geld dat we op onze rekening ‘storten’ draagt direct bij aan het vermogen van de bank om nog meer geld uit te lenen en nog meer aan rente te verdienen. Het zou goed zijn om onze kinderen te leren hoe het zover is gekomen. Dat rente niet alleen in de Koran, maar ook al in de Thora en de Bijbel als woeker werd verboden. Dat onderpand, en niet rente, de vergoeding is voor het risico dat een lening niet of maar gedeeltelijk wordt terugbetaald. Dat samengestelde interest, of ‘rente op rente’, op langere termijn per definitie onhoudbaar is, omdat alle geld dan naar de rijkste bovenlaag van de samenleving vloeit. Waar die groeiende ongelijkheid eigenlijk vandaan komt.

Misschien kan de volgende generatie dan straks nadenken over het geld van de toekomst zonder verstrikt te raken in allerlei drogredeneringen. Het feit dat alleen commerciële banken kunnen verdienen aan negatieve rente, omdat ze zelf minder rente aan de ECB hoeven te betalen, zou al te denken moeten geven. En misschien moeten we op school economie meer gaan verweven met geschiedenis. We hebben lang geleden toegestaan dat de zeggenschap over leningen en de hoeveelheid geld in omloop werd geprivatiseerd. Maar er is geen goede reden om dat nog lang zo te houden.

Lees ook:

Let op, geld sparen kost straks geld!

Opnieuw verlaagt de Europese Centrale Bank donderdag de rente, nog een stukje verder onder nul. Historisch een uniek experiment dat bedrijven moet aanzetten te investeren, en consumenten om hun geld uit te geven. Overheden moeten wel meedoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden