Opinie Abortus

Neem alternatieven voor abortus serieus

Geldgebrek is een slechte reden voor abortus. Jammer dat in het debat zo weinig ruimte is voor alternatieven, schrijven Pieter Meijers en Geraldine Averesch, politiek bestuursleden bij SGP-jongeren.

Het abortusdebat wordt gekenmerkt door loopgraven; er wordt nauwelijks meer naar elkaar geluisterd en de stevige uitspraken zijn niet van de lucht. Een goed gesprek over abortus is daardoor onmogelijk.

Dit wordt pijnlijk duidelijk als het gaat over alternatieven voor abortus. Zo was er een motie om iedere arts te verplichten om vóór het afbreken van de zwangerschap de alternatieven te bespreken. De Tweede Kamer stemde ertegen. De motie werd ingediend door CU en SGP, en werd door de andere partijen direct als een ‘anti-choice’-motie geframed en verworpen.

Het pijnpunt aanpakken

Het is echter niet eerlijk om alternatieven voor abortus op deze manier af te serveren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat alternatieven wel degelijk nodig zijn. De meest genoemde reden voor abortus – door 47 procent van de ondervraagden – is ‘financiën’. Van de vrouwen die voor een abortus kiezen voelt een kwart zich te jong om een kind op te voeden. Daarnaast worden redenen genoemd als een verbroken relatie, geen goede opleiding, een partner die geen kind wil of een kindje met een handicap. Vrouwen kiezen dus met ­name om financiële en sociale redenen voor een abortus.

Een terechte vraag is of een abortus dan voor hen de beste keuze is. Kun je moeder en kind niet op een andere manier helpen, zodat je het pijnpunt aanpakt én het kind toch geboren kunt ­laten worden? Dat dit een legitieme vraag is, wordt bevestigd door het feit dat 16 procent van de vrouwen na een abortus niet tevreden is over de gemaakte keuze.

Intensieve hulpverlening

Er zijn heel wat alternatieven voorhanden. Zo zijn er financiële middelen beschikbaar voor vrouwen die de nodige babyspulletjes niet kunnen aanschaffen. Ook zijn er gastgezinnen en gasthuizen die het kindje tijdelijk onder hun hoede willen nemen en de moeder op weg willen helpen. Ook intensieve hulpverlening is een optie. Iedereen is het erover eens dat zulke hulpverlening beter is dan een abortus. Dit sluit ook aan bij de Wet afbreking zwangerschap, waarin een abortus alleen is toegestaan in een noodsituatie.

Het is daarom van het grootste belang vrouwen die bij een abortuskliniek komen op alternatieven voor abortus te wijzen. Het actief aanbieden en promoten van alternatieven voor abortus is onlosmakelijk verbonden aan de Wet afbreking zwangerschap en kan voorkomen dat er een ondoordachte keuze voor een abortus wordt gemaakt.

Lees ook:

Torn niet aan het recht op abortus

Conservatieve krachten zetten seksuele en reproductieve rechten onder druk, aldus Kaouthar Darmoni en Noémi Prent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden