Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nee, wij millennials zijn niet verwend

Opinie

Demi van Hove

"Wij millennials werken hard, zijn ambitieus en innovatief, dus wij komen er wel", vindt Demi van Hove. © Thinkstock

Of het om liefde gaat, een baan of een huis vinden, het leven valt niet altijd mee, ervaren millennials. Dus noem ons niet verwend, vraagt Demi van Hove, ervaringsdeskundige.

Millennials, wie kent ze niet. Ik ben er zo eentje, geboren en getogen tussen 1980 en 2000, en het fascineert mij hoeveel onderzoek er naar mijn generatie wordt gedaan. Zo heeft 'EenVandaag' onlangs een onderzoek verricht waaruit blijkt dat oudere generaties millennials voornamelijk beschrijven als 'verwend'. Dit vooroordeel, dat millennials verwend zijn, hoor ik vaak. Mijn vraag is: waar komt dit idee toch vandaan?

Lees verder na de advertentie

Mijns inziens is dat beeld ontstaan doordat millennials (soms te) hoge verwachtingen hebben van hun omgeving. Dit ontken ik niet, maar ik ben het niet eens met de gevolgtrekking dat we verwend zijn omdat we hoge verwachtingen hebben.

Deze verwachtingen zijn namelijk geen manifestatie van verwend zijn. Deze hoge verwachtingen zijn een gevolg van de opvoeding en het daarmee tegenstrijdige volwassen leven van de millennials. Wij zijn namelijk opgevoed met het mantra dat we "alles konden worden wat ze maar wilden". Hoewel dat getuigt van een generatie met erg ondersteunende ouders, was het onvermijdelijk dat wij later gedesillusioneerd de 'echte' wereld in zouden stappen, want er is veel veranderd in de afgelopen vijfentwintig jaar.

Onze ouders

Allereerst ervaren millennials een ongekende concurrentie op de arbeidsmarkt omdat het percentage hoogopgeleiden hoger is dan ooit. Daarnaast vermengt de internationale arbeidsmarkt zich steeds meer met de Nederlandse, dus een baan vinden is moeilijk.

Ook zijn er geen betaalbare huizen beschikbaar want de huizenmarkt is volledig in elkaar gestort en tegenwoordig is het onmogelijk om ons eerste huis te kopen op dezelfde leeftijd als onze ouders dat deden. Ikzelf moet, terwijl ik een stabiele baan heb, nog altijd mijn moeder vragen om garant te staan op mijn zoektocht naar een huurwoning.

Verder zijn relaties niet meer wat ze zijn geweest, maar ik zal u een betoog over datingapps besparen. Wat ik wel wil benadrukken is dat de leeftijd waarop mensen settelen steeds meer opschuift. Dat is prima maar we vergelijken onszelf toch (onbewust) met onze ouders die op onze leeftijd al getrouwd waren. Het lijkt dan of wij falen.

Millennials leven dus met veel onzekerheid. Is alle hoop dan verloren? Nee, want wij werken hard, zijn ambitieus en innovatief, dus wij komen er wel. Maar, als ik u advies mag geven, noem millennials niet meer verwend.

Deel dit artikel