Column

Nee mevrouw May, zo werkt het niet

Rob de Wijk. Beeld Foto: Jörgen Caris
Rob de Wijk.Beeld Foto: Jörgen Caris

Kijk mevrouw May, het zit dus zo: op 23 juni 2016 stemde de Europese Unie niet tegen het lidmaatschap van de Britten, maar stemden de Britten voor de brexit. Dat de onderhandelingen over die brexit nu in een impasse zitten, kan u niet verbazen. Want wat u wilt, kan niet.

Rob de Wijk

De Europese Unie is gebouwd op vrij verkeer van personen, goederen en diensten. U wilt geen vrij verkeer van personen, omdat de brexiters vrezen dat uw eiland overspoeld wordt door migranten. Vindt u het ook niet frappant dat juist de EU voorlopig een einde aan die ­massa-immigratie heeft gemaakt?

U vond het bezoek aan Salzburg vernederend. U had op meer respect gerekend. Maar respect en macht zijn in de internationale politiek twee zijden van dezelfde medaille. De tijd dat de Britse kranten konden koppen ‘Mist boven het Kanaal, continent geïsoleerd’ zijn ­definitief verleden tijd. U heeft zich geïsoleerd van het continent en u heeft weinig meer te eisen. Uw land is geen wereldmacht meer. Zeker niet nu China opkomt en uw belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, de mede door uw voorgangers geschapen liberale ­wereldorde aan gort helpt.

Chaos

In de jaren twintig van de vorige eeuw raakte u ­Ierland kwijt en na de Tweede Wereldoorlog verloor u uw koloniën en wereldmacht. En nu mag u blij zijn als over een jaar of tien het Verenigd Koninkrijk zijn naam nog eer aan doet. Want ik ben er niet zeker van dat Schotland en Wales er dan nog bij willen horen en of Noord-Ierland niet wederom een chaos is. Want de katholieke minderheid zal niet accepteren dat er een harde grens met de Ierse republiek komt.

U probeert ons duidelijk te maken dat een goede deal in ons voordeel is. Wij willen inderdaad handel drijven. Maar u bent baas van een eiland dat heel veel moet ­importeren. U kunt niet anders. De schade valt daarom voor ons wel mee. Helaas geldt dat niet voor uw ­onderdanen, die steeds meer voor die importen moeten betalen. Al was het alleen maar omdat het pond steeds minder waard wordt.

Suïcidale neigingen

U voelt zich vernederd, omdat de Europese leiders u slechts twee keuzes bieden. Het lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte en een douane-unie wilt u niet. Want dan heeft u nog steeds geen controle over de migratie. De tweede is een vrijhandelsakkoord van het soort waarvan Thierry Baudet altijd beweert dat dit een opmaat voor het lidmaatschap van de EU is. Dit wilt u ook niet omdat er dan douanecontroles komen. Bovendien vreest u dat door de harde grens met Noord-Ierland de burgeroorlog weer kan oplaaien.

Omdat uw wensen nauwelijks kunnen worden ­ingevuld, lijkt mij een harde brexit het beste. Dat is ­vervelend voor ons, maar dramatisch voor u. Adviesje? Houd op met onderhandelen en organiseer nieuwe ­verkiezingen met als inzet blijven of een no-deal-brexit. Als men voor dat laatste kiest, weten we dat de Britten echt suïcidale neigingen hebben.

O ja, die afkoopsom van 60 miljard euro moet u ook dan gewoon betalen.

Columnist Rob de Wijk schrijft wekelijks over internationale verhoudingen. Lees al zijn columns in ons dossier.

Lees ook:

Volop inzetten op Europese defensie

Het ging aan Nederland voorbij, maar er lijkt zich een defensierevolutie in Duitsland te voltrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden