OpinieJongeren

Nee, jongeren met een burn-out zijn geen aanstellers, ze zijn doorzetters

Anders dan Nelleke Noordervliet beweert, heeft de burn-outepidemie onder jongeren weinig te maken met geknakte ego's, aldus Gabriëlle Gerlach.

Okay boomer. Dat is mijn eerste reactie op de column van Nelleke Noordervliet (Opinie, 7 maart). Het klinkt zo heerlijk denigrerend en dat vind ik wel passend. Als jong grietje met een burn-out is mijn oeverloze ego immers gekrenkt. Toch is het ook een beetje te makkelijk. Ik meen namelijk iets zinnigers te kunnen zeggen over de burn-outepidemie dan Noordervliet. Nu maar hopen dat ze het geduld kan opbrengen om naar me te luisteren.

Dat er zo veel wordt gesproken over een burn-outepidemie komt vooral door gebrek aan nuchterheid en door een kwetsbaar ego van jongeren, stelt Noordervliet. Angsten uitvergroten en hard roepen is een internationale trend waaraan Nederland lekker mee doet. Berichten over stijgende aantallen burn-outs onder jongeren zijn onderdeel van de trend. Die zijn niet serieus. Wees daarom maar tevreden met weinig, adviseert de columnist de jeugd. Het jonge grut moet eens stoppen met dat egocentrische, conformerende geneuzel en de eigen verantwoordelijkheid nemen. Burn-out opgelost.

Helaas toont Noordervliet dat zij zichzelf maar al te graag conformeert aan de huidige gewoonte om vooral heel hard te schreeuwen. In het lawaai worden alleen de hardste stemmen gehoord. Verontrustend, want het leidt niet alleen tot nodeloze paniekzaaierij, maar ook tot gebrek aan goede gesprekken. En die zijn essentieel in het vormen van een gefundeerde en weloverwogen mening. Had Noordervliet maar minder waarde gehecht aan haar eigen harde stemgeluid, dan was ze wellicht tot een weloverwogen mening gekomen over burn-out.

Wie weet had ze dan ontdekt dat wetenschappers het er allang over eens zijn dat burn-out primair een lichamelijke aandoening is. Dat heeft dus niets met geknakte ego’s van de jeugd te maken. De lichamelijke toestand van iemand met burn-out vertoont sterke overeenkomsten met die van een overtrainde topsporter. Mensen met burn-out hebben structureel de grenzen van het eigen lichaam overschreden. Doorzetters dus, geen aanstellers.

Het goede gesprek blijft uit

En nee, dat verdient geen schouderklopje. Dat is problematisch. We doen dit massaal. De reden wáárom mensen structureel hun eigen grenzen overschrijden, kan enorm verschillen. De Sociaal-Economische Raad bracht afgelopen zomer een rapport uit met algemene ontwikkelingen die voornamelijk invloed hebben op de jonge generatie. Noordervliet ziet dit als de jeugd die in een slachtofferrol kruipt. Daarmee gooit ze het gesprek dicht. Zorgelijk, want een bizarre huizenmarkt, stijgende onderwijskosten en gebrek aan vast werk zijn maatschappelijke ontwikkelingen die een goed gesprek vereisen.

Het goede gesprek blijft uit. Wel zien we een culturele reactie. Het wordt steeds lastiger om genoemde ontwikkelingen de baas te blijven. Daarom moedigen we elkaar aan een tandje bij te zetten. Niet omdat we zo verlangen naar status en succes. Zonder keihard werken red je het simpelweg gewoon niet. De burn-outepidemie is een uiting van een cultuur die draait om continu presteren en uitblinken.

Deze epidemie is een culturele, maatschappelijke én individuele kwestie. Een cultuur met waardering voor rust, stilte en oog voor elkaar is deel van de oplossing. Dat is betere preventie voor burn-out dan het advies van Noordervliet. Ieder individu met burn-out adviseer ik om beter te luisteren naar de signalen van het eigen lichaam. Waardeer rust en stilte. Je draagt bij aan een broodnodige cultuuromslag. Dat is niet alleen goede burn-outpreventie, maar leidt hopelijk ook tot betere gesprekken en gefundeerde meningen. Wellicht komen we dan ook tot oplossingen voor zorgelijke maatschappelijke ontwikkelingen.

Lees ook:

Het kostbare ik, het kwetsbare ego

De Nederlanders gaan door voor een nuchter volkje. Niet snel opgewonden, niet snel bang of boos. Elders in de wereld heerst een wat alarmistischer sfeer.

Studieschuld, woningnood, prestatiedruk: ‘Jongeren van nu hebben te maken met een giftige cocktail’

Met een studieschuld, woningnood, prestatiedruk en slecht betaalde (flex)banen schetst de Sociaal Economische Raad een donker toekomstbeeld voor jongeren in een vandaag verschenen rapport. Een gesprek met Ser-voorzitter Mariëtte Hamer (61) en twee jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden