null

OpinieCorona

Nederland, zorg dat de pandemie ook wereldwijd verdwijnt

Arme landen worden slecht geholpen om de pandemie te beëindigen, betogen Mariëlle Bemelmans (Wemos), Judith Sargentini (Artsen zonder Grenzen), Michiel Servaes (Oxfam Novib), Mark Vermeulen (Aidsfonds), Emily Wigens (ONE Campaign) en Kees Zevenbergen (Cordaid).

Emily Wigens e.a.

De Nederlandse regering doet veel te weinig om de pandemie wereldwijd te helpen beëindigen. Zo lang corona vrij kan rondwaren in grote delen van de wereld, duiken nieuwe varianten op. En blijven alle scenario’s mogelijk: gezondheidscrises, lockdowns en beperkingen voor reizigers en de economie. Nu al eiste de pandemie bijna 6 miljoen mensenlevens en kost het de wereldeconomie 4700 miljard euro.

De achterblijvende wereldwijde vaccinatiegraad slaat een gat in de verdediging tegen het virus. Zo is in Afrika nog maar een op de negen mensen volledig gevaccineerd en in alle arme landen bij elkaar maar een op de zeventien inwoners. Actie is nog steeds keihard nodig om het internationale doel te halen om in september in alle landen tenminste 70 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd. In dit tempo duurt dat in veel landen nog decennia.

Aan de woorden van het kabinet lag het niet. Zo betoogde premier Rutte bij de VN dat het coronavirus ‘ons zal blijven bedreigen zo lang een groot deel van de wereld niet gevaccineerd is’. Hij constateerde terecht dat ‘wereldwijde solidariteit niet alleen de juiste weg is, maar ook de enige manier om de pandemie te eindigen’. En maakte hiermee goede sier in de Financial Times.

Mooie woorden, beperkte actie

Tot zo ver de solidariteit van Rutte IV. De regering voegde nauwelijks de daad bij het woord. Volgens de verdeelsleutel van de Wereldgezondheidsorganisatie droeg Nederland vorig jaar maar 35 procent van zijn eerlijke aandeel bij aan het voornaamste internationale samenwerkingsverband om armere landen te helpen hun bevolkingen te vaccineren. Dat is de zogeheten Acces to Covid-19 tools Accelerator. Gelijkgezinde landen als Duitsland, Canada, Noorwegen en Zweden droegen zelfs meer dan 100 procent bij.

Nederland nam zeer beperkt actie om arme landen in staat te stellen zelf meer vaccins te produceren. Afrikaanse regeringen riepen hier eensgezind toe op, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, de Zuid-Afrikaanse mRNA-hub is een goed voorbeeld van een organisatie die voor vaccins kan zorgen. Maar ondanks de opdracht van een Kamermeerderheid voor inzet om de vaccinpatenten vrij te laten geven, stak de regering geen vinger uit.

Hetzelfde beeld zagen we bij het initiatief van de twintig grootste economieën ter wereld, de G20-landen. Zij willen armere landen meer armslag geven om de pandemie aan te pakken. De Nederlandse regering onderschreef de afspraak om samen honderd miljard dollar ter beschikking te stellen uit speciale reserves van het Internationaal Monetair Fonds. Omdat rijke landen deze reserves toch niet gebruiken, stelden het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk al minstens 20 procent van hun deel ter beschikking. Nederland blijft steken op een beschamende 4 procent.

Het is tijd om de mooie woorden om te zetten in daden. Alleen zo krijgen we zicht op een einde van de pandemie. De regering moet snel over de brug komen met de extra middelen die de coalitie toezegde in het regeerakkoord.

Haast is geboden

Zo is minstens 275 miljoen euro extra nodig wil Nederland dit jaar wel een eerlijke bijdrage leveren aan het opkrikken van de wereldwijde vaccinatiegraad via de Acces to Covid-19 tools Accelerator. Daarnaast moet het kabinet, net als gelijkgezinde landen, als eerste stap minstens 20 procent van zijn ongebruikte IMF-reserves beschikbaar stellen aan landen die deze keihard nodig hebben. Ook moet het kabinet actie ondernemen om lokale producenten in arme landen in staat te stellen zelf sneller coronavaccins te produceren en zo hun afhankelijkheid van rijke landen te verminderen.

Haast is geboden om te voorkomen dat nieuwe coronavarianten ontstaan met alle gezondheids-, economische en geopolitieke gevolgen van dien. Het coalitieakkoord biedt voldoende aanknopingspunten. Alleen zo levert Nederland een eerlijke bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen het virus dat ons allemaal raakt. En alleen zo zullen we er allemaal tegen beschermd zijn.

Lees ook:

De EU-Afrika-top moet nu echt de banden tussen de ‘tweelingcontinenten’ verstevigen

De EU-Afrika-top zou nu echt de banden tussen beide continenten moeten verstevigen, hoe groot de verschillen ook zijn.

Na de coronapolarisatie hebben we verzoening nodig

Verschillende opvattingen over vaccineren en de coronamaatregelen hebben een wig gedreven tussen mensen. Nu moeten we weer met elkaar in gesprek en daarbij dienen we ook kritisch naar onszelf te kijken, stelt Bas van der Graaf, predikant, coach en geestelijk begeleider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden