null

OpinieEnergie

Nederland zet in op kernenergie, terwijl je ook stroom uit de woestijn kunt halen

Beeld

Zonne-energie uit de woestijn halen, is geen utopie meer. Ook Nederland moet daar op inzetten, schrijft Rolf Soer, redacteur van NVOX, tijdschrift voor onderwijs in de natuurwetenschappen.

Rolf Soer

Elektriciteit uit zonne-energie wordt steeds goedkoper. Voor de Sahara daalt de prijs tot 1 cent per kilowattuur. En slechts 1 procent van alle woestijnoppervlak volstaat om de hele wereld van energie te voorzien. Als je deze energie zonder veel verlies kunt transporteren, zoals vanuit Afrika naar Europa, dan heb je toch geen kernenergie, windmolens in Groningen en Drenthe of aardgas uit Siberië meer nodig? Of is dit een utopie?

Transport van elektrische energie over grote afstanden is in elk geval geen utopie. In China wordt elektriciteit vanuit de Gobi-woestijn naar het dichtbevolkte oosten gebracht over een afstand van ruim 3000 kilometer, dankzij het in 2019 in gebruik genomen Changji-Guquanproject. De aanleg van de leiding duurde van januari 2016 tot december 2018. Het betreft gelijkstroom bij een spanning van 1,1 miljoen volt. Het vermogen is 12 gigawatt. Ter vergelijking: Nederlandse huishoudens hadden in 2020 gemiddeld 2,4 gigawatt nodig.

Stroom uit Marokko

Tussen Marokko en Engeland worden over een afstand van 3800 km kabels aangelegd. Overdag wordt in Marokko een groot deel van de zonne-energie opgeslagen in batterijen om ’s nachts stroom te kunnen leveren. Het verlies onderweg is beperkt tot 10 procent. Dit project wordt verzorgd door de Britse start-up Xlinks, en is een gevolg van de brexit. De stroom, met een vermogen van 3,6 gigawatt, moet vanaf 2027 in Engeland beschikbaar komen. Voor dit vermogen zouden drie grote kerncentrales nodig zijn.

Vorig jaar publiceerde de Duitse universiteit van Neurenberg een studie over elektriciteitstransport via hoogspanningskabels van Marokko naar Midden-Europa. De conclusie was dat deze stroomvoorziening haalbaar is, met de aantekening dat de aanleg van meerdere kortere kabels vanuit Noord-Afrika via de Middellandse Zee naar Zuid-Spanje, Sardinië en Sicilië nog gunstiger is. Tussen Egypte en Griekenland bestaat al een overeenkomst voor een kabel tussen beide landen.

Zonneparken kunnen er binnen enkele jaren zijn

In het Nederlandse coalitieakkoord worden twee nieuwe kerncentrales ­genoemd en de Europese Commissie wil kernenergie als groen kenmerken.

Politici, heroverweeg de kosten en de ­risico’s van kernenergie, met kernafval en met ertsafval uit uraniummijnen. De tijd dringt voor het klimaat.

Het leggen van kabels en aanleggen van zonneparken kan op een termijn van enkele jaren gerealiseerd worden. Stimuleer deze nieuwe mogelijkheid van duurzame en goedkope zonne-energie uit zuidelijker ­regio’s.

Lees ook:

Een ‘groen’ EU-keurmerk voor aardgas en kernenergie, wat betekent dat precies?

Het voornemen van de Europese Commissie om aardgas en kernenergie te gaan labelen als ‘groene energie’ stuit op kritiek. Toch verandert de energiemix heus niet zomaar, mocht het plan doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden