OpinieIsraël en Palestina

Nederland moet zich uitspreken tegen Israëls aanval op Palestijnse organisaties

null Beeld

Israël bestempelde onlangs zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties tot terroristische organisatie. De Nederlandse regering en de Europese Unie moeten deze aanval op de mensenrechten niet accepteren, vinden Karin Arts en Jeff Handmaker van het International Institute of Social Studies.

Karin Arts en Jeff Handmaker

Via een militair bevel bestempelde de regering van Israël op 19 oktober 2021 zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties formeel tot ‘terroristische organisaties’. De redenen voor dit bevel en het bewijs voor deze kwalificatie zijn niet openbaar. Het is de zoveelste poging van de Israëlische regering om het belangrijke werk van deze organisaties te ondermijnen en de mensen die voor hen werken te intimideren. Ook lijkt deze actie gericht op het afschrikken van donoren en sympathisanten van de getroffen organisaties.

Wat doen de zes betrokken organisaties? ‘Addameer’ pleit voor Palestijnse politieke gevangenen die vaak langdurig en willekeurig worden vastgehouden. ‘Al-Haq’, actief sinds 1979, documenteert de mensenrechtenschendingen die in de Palestijnse gebieden plaats vinden. ‘Defence for Children International-Palestine’ onderzoekt en documenteert sinds 1991 mensenrechtenschendingen tegen kinderen en biedt deze kinderen rechtshulp. Het Bisan Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling richt zich sinds eind jaren tachtig op de meest gemarginaliseerde gemeenschappen in Palestina, waaronder vrouwen, jongeren en arbeiders. De Union of Agricultural Work Committees steunt Palestijnse boeren onder meer door het geweld dat kolonisten tegen hen gebruiken te documenteren. De Unie van Palestijnse Vrouwencomités, opgericht in 1980, is een belangrijke kracht in de vrouwenrechtenbeweging in Palestina.

Geuzenpenningprijs

Op 13 maart 2009 ontving een van deze organisaties, Al-Haq, samen met de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem de prestigieuze Geuzenpenningprijs. B’tselem heeft, samen met 23 andere Israëlische organisaties, het besluit van de Israëlische regering als een ‘draconische’ maatregel veroordeeld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties noemde het ‘een aanval op mensenrechtenverdedigers, op de vrijheid van vereniging, mening en meningsuiting en op het recht op inspraak’. Zij riep de Israëlische regering op het bevel onmiddellijk in te trekken. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International hebben ook krachtig geprotesteerd.

Op 3 november 2021 veroordeelden 32 Nederlandse organisaties de actie van de Israëlische regering. In een brief aan de minister van buitenlandse zaken en de Tweede Kamer riepen zij Nederland op om het Israëlische besluit publiekelijk te veroordelen als ‘een ongeoorloofde inperking van het maatschappelijk middenveld’; een beroep te doen op Israël om het besluit onmiddellijk in te trekken; ‘zijn (financiële) steun aan huidige Palestijnse partnerorganisaties voort te zetten en ervoor te zorgen dat Nederlandse banken en financiële instellingen deze veroordeling door de Israëlische regering niet opvolgen; openlijk haar steun uit te spreken voor het werk van de zes getroffen organisaties’.

Ook riepen zij Nederland op om in zijn beleid tegenover Israël en het bezette Palestijns gebied prioriteit te geven aan het beschermen van het maatschappelijke middenveld en mensenrechtenverdedigers die, waar dan ook ter wereld, opkomen voor de rechten van Palestijnen.

Bescherming

Al deze oproepen zijn volledig in lijn met de EU-Richtlijnen en de desbetreffende VN-Verklaring. Die vragen van overheden om de situatie van mensenrechtenverdedigers te monitoren en, waar nodig, bescherming te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het onderhouden van contact met, en het geven van zichtbare/publieke erkenning aan mensenrechtenverdedigers. Ook moeten de bijdragen van mensenrechtenverdedigers aan multilaterale fora gerespecteerd worden.

Het werk van de zes getroffen organisaties is cruciaal voor de Palestijnen, voor een toekomstige vrede in Israël en Palestina, voor het mensenrechtenwerk van de Verenigde Naties en voor het Internationaal Strafhof.

Door het werk van deze mensenrechtenorganisaties als ‘terroristisch’ weg te zetten, ondermijnt de Israëlische regering de mogelijkheid tot vrede. Ook plaatst ze de personen die voor deze organisaties werken in een potentieel zeer gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld vanwege het risico op arrestatie, vervolging, deportatie, en lichamelijke en/of geestelijke mishandeling.

Het is dus essentieel dat de Nederlandse regering en de Europese Unie deze aanval op Palestijnse mensenrechtenorganisaties niet accepteren. Ze zouden er goed aan doen zich snel en duidelijk uit te spreken en, op basis van de EU-richtlijnen en VN-Verklaring over mensenrechtenverdedigers, op te komen voor de betrokken Palestijnse organisaties, hun medewerkers en hun doelen.

Lees ook:

Schrijver Sally Rooney steunt de Palestijnse zaak en boycot daarom haar Israëlische uitgever

Sally Rooney zal de vertaalrechten van haar nieuwste boek niet aan haar gebruikelijke uitgever verstrekken. De auteur wil hiermee de internationale BDS-beweging steunen, die oproept tot een boycot van Israël.

Human Rights Watch: ‘Er zijn echt veel voorbeelden van Israëls apartheidsbeleid’

Human Rights Watch beschuldigt Israël van apartheid, in een dinsdag verschenen rapport. Omar Shakir, hoofd van de afdeling Israël en Palestina van de mensenrechtenorganisatie, licht de keuze voor die term toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden