Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland moet nog flinke stappen zetten om de praktijk rond rulings te veranderen

Opinie

Trouw

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën © Phil Nijhuis
Commentaar

Het is een goede eerste stap dat er scherper toezicht komt op de wijze waarop bedrijven met Nederland afspraken maken over belastingafdracht. 

Staatssecretaris Menno Snel liet de Kamer gisteren weten dat de zogeheten rulings alleen nog mogen worden afgegeven door een centraal rulingteam. Ook gaan externe deskundigen de procedure beoordelen, en gaat hij proberen een handvol rulings waarbij het inhoudelijk niet goed is gegaan ongedaan te maken.

Lees verder na de advertentie

Nederland was nooit happig op het bieden van transparantie over de rulingpraktijk. Het onderzoek naar aanleiding waarvan Snel nu bovenstaande maatregelen aankondigt, startte dan ook pas na publicaties over de Paradise Papers door Trouw en het FD. Ook nu zijn er echter nog tal van vragen, zoals of de inhoud wél deugt van rulings waarbij de procedure op zich juist was. En de vraag of sommige rulings misschien zo toegesneden waren op specifieke bedrijven dat de Europese Commissie ze kan zien als verkapte staatssteun – verkennende onderzoeken door Brussel op dit vlak zijn al gaande.

Den Haag moet niet langer willen dat er puur om fiscale redenen geld door Nederland wordt gepompt

Maar de belangrijkste vraag is hoe centraal Nederland nog wil staan in de structuren die bedrijven optuigen om hun belastingdruk te minimaliseren. Landen concurreren op belastingbeleid, en Nederland heeft er baat bij zich hier hoofdkantoren, onderzoekscentra of distributiebedrijven vestigen. Maar Den Haag moet niet langer willen dat er puur om fiscale redenen geld door Nederland wordt gepompt. Die stroom wordt hier slechts met een miniem percentage belast, terwijl buurlanden of ontwikkelingslanden door die structuren grote bedragen aan overheidsinkomsten mislopen.

Koerswijziging

Staatssecretaris Snel lijkt aan te sturen op een koerswijziging, al houdt hij zijn kaarten nog even op de borst. Maar terecht suggereert hij dat er beter géén afspraken gemaakt kunnen worden met bedrijven die weinig bijdragen aan de reële economie, zoals brievenbusfirma’s. En bedrijven lijken er al op te anticiperen: het aantal ruling-aanvragen daalde vorig jaar met ruim een kwart. Volgens Snel mogelijk ook omdat informatie nu wordt uitgewisseld met andere landen.

Dat laatste is, op zijn zachtst gezegd, een indicatie dat deze maatregelen bepaald niet overbodig zijn. En het valt te prijzen dat dit kabinet nu zegt de koe bij de horens te willen vatten.

Maar als het kabinet het inderdaad niet bij mooie woorden alleen wil laten, dan zal het nog stevige, zeer stevige stappen moeten zetten. Nederland heeft in de wereld geen al te beste reputatie waar het gaat om de de fiscale bevoordeling van internationaal opererende bedrijven, en het wordt hoog tijd dat te veranderen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook het interview met staatssecretaris Menno Snel: 'Onjuiste afspraken over rulings willen we aanpassen of beëindigen'

In november kwam via de Paradise Papers de eerste ruling naar buiten: Belastinginspecteur liet Procter & Gamble 676 miljoen dollar doorsluizen

Deel dit artikel

Den Haag moet niet langer willen dat er puur om fiscale redenen geld door Nederland wordt gepompt