CommentaarVergroening

Nederland moet niet wachten met de groene economie

Langzaam maar zeker tekenen zich de economische gevolgen af van de coronacrisis. Zullen er inderdaad het komende half jaar bijna achtduizend bedrijven omvallen? Gaat de economie inderdaad een ongekend grote krimp vertonen zoals het Centraal Planbureau voorziet? En wat betekent het economisch herstel van de eurozone en elders in de wereld voor Nederland met zijn open economie?

Het zijn allemaal vragen waarop het antwoord onmogelijk nu is te geven. Maar over het pad van herstel is wel wat te zeggen. Nu is hét moment om te werken aan een duurzame toekomst, is de rode lijn van talloze adviezen.

Die adviezen komen veelal uit onverdachte hoek, van organisaties en instellingen die niet bepaald bekendstaan als progressief, links of welke politieke agenda dan ook nastrevend. Zo wezen het Internationale energie-agentschap IEA en het IMF er in juni op dat de wereld een unieke kans heeft om de uitstoot van broeikasgassen structureel en sneller aan te pakken, dankzij de in totaal 9000 miljard dollar die wereldwijd klaarstaat om de economische crisis het hoofd te bieden. Ook onze eigen Nederlandsche Bank heeft zich bij dit koor gevoegd, net als de wetenschappers van het Sustainable Finance Lab: investeer ons groen uit de crisis.

Nu doen is relatief goedkoop

De noodzaak om economisch een ander pad in te slaan is helder, zo dramatisch en bedreigend is de impact van de huidige economische orde op de aarde, de biodiversiteit, het klimaat en dus ook op de toekomst van de mensheid. Het is bovendien slim en relatief goedkoop om dat nù te doen: iedere boekhouder kan je voorrekenen dat het per saldo slimmer is om nu stevig te investeren in de energietransitie of de aanpak van het stikstofprobleem in plaats van de oude orde te herstellen en die welvaartbedreigende problemen voor ons uit te schuiven. De kosten zullen dan alleen nog maar verder oplopen.

Het is daarom teleurstellend om in een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving te lezen dat andere landen veel minder moeite hebben om dit groene investeringspad te bewandelen. Natuurlijk, het moet wel haalbaar zijn. Maar nu lijkt er sprake van fixatie op herstel van de oude economie, naar kansen van de nieuwe wordt niet serieus gekeken. Zo is er nu genoeg geld om het belastingstelsel écht te vergroenen, door bijvoorbeeld arbeid minder te belasten maar consumptie en vervuiling juist meer.

Subsidies, fiscale prikkels, ze kunnen als smeerolie dienen om het allemaal betaalbaar te houden voor burgers. Kortom: waar wacht Den Haag op?

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden