OpinieEU

Nederland moet in EU de hand op de knip houden

Vandaag bespreken de EU-regeringsleiders een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Verzet door Nederland en andere landen is meer dan terecht, vindt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen namens de SGP.

De gang van zaken doet denken aan wat je soms ziet bij een generatiewisseling in familiebedrijven. Vooral de derde generatie is vaak cruciaal. Het gebeurt dat deze generatie minder band heeft met het bedrijf. In plaats van het belang van het hele bedrijf kan dan zomaar uitbetaling van veel dividend het hoofddoel worden. Zoiets zien we nu in de Europese Unie ook gebeuren.

De EU groeide met meer bevoegdheden, meer landen, meer budget. Maar we zijn nu ook ongeveer bij de derde of vierde generatie bestuurders. Diverse lidstaten zien hun kans schoon: geef ons nu geld van toekomstige inkomsten, onder het mom van een corona-herstelfonds.

Het management werkt mee

Vreemd genoeg werkt het management (de Europese Commissie) hieraan mee. Vandaag bespreken de 27 regeringsleiders het plan om zichzelf vast 500 miljard euro uit te keren en 250 miljard te lenen. Dat is bovenop eerdere 540 miljard aan leningen, 600 miljard euro monetaire financiering door de ECB en de 1100 miljard van de verhoogde EU-meerjarenbegroting.

We kennen de economische corona-schade nog niet eens. Maar we weten wel dat Italië in dit plan 81 miljard euro krijgt, omgerekend 180 euro per EU-inwoner. Plus 91 miljard euro aan gunstige leningen. En datzelfde betaalt u ook voor Spanje en meer landen.

Als SGP zijn we voor hulp aan onze naasten. Maar niet op deze manier. We hebben onoverkomelijke bezwaren tegen deze onnodige en onverantwoorde greep in de kas. De Nederlandse regering doet er goed aan de hand op de knip te houden.

Ten eerste: waarom zou de bestaande EU-begroting niet voldoende zijn om landen te helpen? Die begroting biedt al jaarlijks circa 50 miljard voor regionaal beleid. Bovendien kan zelfs Italië nog gewoon lenen op financiële markten.

Ten tweede: het is vooral een taak van ieder EU-land zelf om de boekhouding op orde te krijgen. Sinds wanneer moet de EU geld geven bij economische tegenslag? De EU wordt zo een transferunie: een permanente geldstroom van Noord naar Zuid en Oost.

De schuldenlast van een land als Italië loopt enorm op, hoe gaan ze dat ooit terugbetalen? Bizar daarbij is dat landen deze nieuwe leningen formeel niet hoeven mee te tellen als staatsschuld – iets wat geen serieuze accountant zou goedkeuren bij een bedrijf.

Ten derde: omdat de EU deze giften en leningen wil betalen uit toekomstige EU-belastingen. Het is al geen taak van de EU om belasting te heffen: dat moet een bevoegdheid van landen blijven. Wat heeft Nederland straks te zeggen over tarief, doelgroep, of inning?

Voorstanders doen alsof vooral internetbedrijven zoals Facebook gaan betalen. Dat klopt niet. Die webtaks is slechts een klein onderdeel. De meeste inkomsten moeten komen van de vage categorie ‘bedrijven die voordeel hebben van de interne markt’.

Verantwoord handelen

De suggestie van voorstanders dat Nederlanders zo ontsnappen aan een hogere EU-contributie is schijn: bedrijven rekenen de kosten uiteraard door.

Het zou een historische fout zijn om nu al geld te besteden van belastingen die nog niet bestaan en waar principieel veel mis mee is. Het is onverantwoord komende generaties op te zadelen met honderden miljarden euro’s schuld. Regeren is vooruitzien, niet vooruitschuiven.

Net als in een familiebedrijf komt het aan op verantwoord handelen. Laten we als nieuwe generatie de erfenis niet verkwanselen. Wie de EU ziet als een kassa brengt de organisatie in gevaar.

Dan eindigt de samenwerking bij deze generatie.

Lees ook:

Oud-premier Balkenende: Opstelling kabinet richting EU te zuinig

De oud-premier komt nooit met kritiek op huidig beleid, maar vindt nu dat Nederland te veel op de rem staat. Duitsland dient voor hem als voorbeeld.

Het voorgestelde coronaherstelfonds, een ‘machtsgreep’ of vertrouwensvraag

Met een omvang van 1,85 biljoen euro is dit een van de grootste financiële pakketten uit de EU-geschiedenis. De voorstellen worden nu een speelbal van alle 27 lidstaten. Komen zij ooit op één lijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden