CommentaarOekraïne

Nederland moet een rechte rug houden in de geopolitieke strijd rond MH17

Proberen vrede te sluiten of in ieder geval om een duurzame vorm van wapenstilstand te ­bereiken, vergen doorgaans een koel hoofd en een sterke maag. In dit perspectief moeten de pogingen gewaardeerd worden van de Oekraïense president Zelenski om vrede te sluiten met het Rusland van president Poetin.

De laatste zet in het normaliseren van de verhoudingen met het grote buurland, dat in 2014 de Krim van Oekraïne afpakte en annexeerde, was het ontslaan van alle Oekraïense MH17-aanklagers. Onder hen waren de twee aanklagers die zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT). Dit internationale team doet vanuit Nederland onderzoek naar het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne, door een Russische luchtafweerraket.

De formele reden is corruptiebestrijding binnen het openbaar ministerie en ook de voorganger van Zelenski veegde daar de boel schoon, maar dat er een link is met het verbeteren van de relaties met Rusland lijkt evident. Twee maanden geleden droeg Oekraïne vijf leden van de oproerpolitie Berkoet over aan Rusland, die werden verdacht van het doden van betogers in 2014 tijdens demonstraties in Kiev. In september kon een ­belangrijke MH17-getuige, Vladimir Tsemach, tegen de zin van Nederland vertrekken naar Rusland via een ­gevangenenruil. Rusland stak een hand uit door in december een nieuw gasakkoord met het arme buurland te sluiten, voor een iets hogere transportvergoeding van gas via de gasleiding in Oekraïne naar Europese landen.

Ondanks de pogingen van Zelenski zit er nog weinig schot in een echt vredesakkoord. Er wordt vrijwel dagelijks gevochten in Oost-Oekraïne en wat de teruggave betreft van de Krim is Moskou onvermurwbaar.

De Oekraïense concessies hoeven de voortgang van het onderzoek naar de MH17-vliegramp, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, onder wie 193 Nederlanders, niet in de weg te zitten. Wel komt Nederland ­geïsoleerder te staan in het geopolitieke spel met Rusland. Maleisië maakte vorig jaar een draai toen premier Mahathir openlijk twijfelde aan het JIT-bewijsmateriaal op grond waarvan Rusland verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerschieten van het vliegtuig. EU-leden als Frankrijk, Italië en enkele Oost-Europese landen willen de relaties met Moskou verbeteren en lijken voor het opheffen van sancties tegen Rusland te voelen.

Het streven van Oekraïne de verhoudingen met Rusland te normaliseren is lovenswaardig. Maar dat mag het vervolgen van de verantwoordelijken voor de MH17-vliegramp niet in de weg staan. Dat vereist van Nederland, ondanks het geopolitieke schaakspel in Oost-­Europa, daadkracht en een rechte rug.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden