Opinie

Nederland moet doorpakken met conventie tegen geweld op werk

Uit onderzoek van de Fair Wear Foundation blijkt dat bijna de helft van de textielarbeidsters in Vietnam te maken heeft met geweld op de werkvloer. Ook in Nederland komt dit veel voor.Beeld AFP

De verontrustende berichten over geweld in Vietnamese naaiateliers tonen de noodzaak van een VN-verdrag ter bescherming van werknemers, aldus Tuur Elzinga van de FNV en Arend van Wijngaarden van het CNV.

Verontrustend nieuws op de voorpagina van Trouw (maandag 9 april): premier Rutte ontving in Vietnam een nieuw onderzoek van Fair Wear Foundation. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de textielarbeidsters in Vietnam heeft te maken met geweld op de werkvloer, zoals seksuele intimidatie of stokslagen. De Nederlandse overheid laat op dit moment de belangrijkste kans op mondiale verbetering liggen.

Geweld en intimidatie op de werkvloer zijn helaas gemeengoed, ook in Nederland. Hulpverleners worden aangevallen als zij ter plaatse komen, horecapersoneel wordt betast, maatschappelijk werkers worden geïntimideerd door hun cliënten. Van die laatste groep heeft 54 procent te maken met intimidatie op het werk, volgens een recent onderzoek van het CBS. Wereldwijd is de situatie vaak erger dan in Nederland. Zo heeft bijvoorbeeld 35 procent van alle vrouwen boven de vijftien jaar wel­eens te maken met seksueel geweld.

Veel landen hebben nog geen effectief beleid tegen geweld en intimidatie op de werkvloer, laat staan beleid dat vrouwen en meisjes beschermt. In Nederland is er weliswaar al beleid om dit soort misstanden te voorkomen, maar dit werkt onvoldoende of is onbekend. Zo is maar twintig procent van de werknemers op de hoogte van het beleid in hun bedrijf.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) neemt in juni dit jaar een besluit over een verdrag tegen geweld en intimidatie op het werk. Dat blijkt dus hard nodig. Deze VN-organisatie viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. De ILO is verantwoordelijk voor alle belangrijke normen en regelgeving op het gebied van werk voor VN-landen, zoals het verbieden van moderne slavernij. Werknemers, werkgevers en overheden laten daar hun stem horen en touwtrekken (soms gedurende lange tijd) over de precieze inhoud van dit soort verdragen. Maar als er eenmaal een nieuwe conventie is, dan heb je ook wat. Een nieuwe wereldwijde norm, internationale regelgeving. En heel belangrijk: er wordt meestal een taboe mee doorbroken.

Speerpunt

En dat is op dit vlak heel hard nodig, vinden niet alleen wij, maar ook de partners waarmee wij werken in lage- en middeninkomenslanden. Bovendien heeft minister Kaag van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking het uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes tot een van de speerpunten van haar buitenlandbeleid gemaakt. Mondiaal FNV en CNV Internationaal werken met lokale vakbonden aan betere arbeidsomstandigheden ter plekke. In de kledingindustrie doen we dat samen met Fair Wear Foundation, vandaar dat wij ook deze week met premier Rutte in Vietnam zijn.

Onze partners in Vietnam spannen zich in – net als die in andere landen – om hun overheid te overtuigen deze conventie te steunen. Het merendeel van de EU-landen gaat dat ook echt doen. Maar hoe zit dat met Nederland?

Mondiaal FNV en CNV Internationaal vinden dat dit verdrag de openlijke en uitgesproken steun van de Nederlandse overheid en werkgevers verdient. Maar minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid en werkgeversvereniging VNO-NCW lijken nog niet overtuigd van de noodzaak hiervan.

Deze opstelling van de Nederlandse overheid valt niet te rijmen met het beleid van minister Kaag, waar dit een belangrijk speerpunt is. Een land dat prat gaat op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, gelijke kansen en bescherming van kwetsbare groepen, hoort dit verdrag gewoon te steunen – het is de meest effectieve manier om wereldwijd een verschil te maken.

Lees ook:

In de Vietnamese kledingindustrie zijn bedreiging en geweld de norm

Bijna de helft van de textielwerksters in Vietnam krijgt met geweld te maken op de werkplek. Premier Mark Rutte, op handelsmissie in het land, ontvangt daar vandaag een rapport over.

Een op de drie verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie

Verpleegkundigen hebben van alle beroepen het meest te maken met ‘ongewenste seksuele aandacht’ in hun werk. Een op de drie verpleegkundigen heeft daar wel eens mee te maken, zo geven ze aan in een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer geweld tegen agenten: ‘De samenleving heeft een gedragsprobleem’

Onze samenleving heeft een gedragsprobleem, denkt Ruud Verkuijlen. Deze politieman houdt zich bij de politie bezig met meldingen van geweld tegen politieambtenaren. Fysiek en verbaal geweld tegen politiemensen is vorig jaar meer voorgekomen dan in 2017, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie zelf. Het gaat om een stijging van 11 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden