OpinieSuriname

Nederland, los de ereschuld aan Anton de Kom in en help Suriname

Heel mooi dat de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom wordt opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Maar zet dan ook door en help Suriname met de opbouw na corona, schrijft lezer Andre Soeterbroek.

Het is mooi dat Surinamer Anton de Kom vanwege zijn rol in Suriname en in het Nederlands verzet een plek krijgt in de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis (Trouw, 25 juni). Suriname koos net voor een nieuwe start zonder Bouterse, waarbij zelfs de oude etnische zuilen worden overstegen. Probleem is de rampzalige economische erfenis. Het land heeft moeite met de bestrijding van corona, een lege staatskas door slecht beleid van vorige regeringen, en het zag belangrijke inkomsten van het toerisme wegvallen.

Dus alle reden voor Nederland de nieuwe regering nu een aanbod te doen om de ereschuld voor Anton de Kom recht te doen. Wie A zegt moet ook B zeggen, ofwel de B van Boter bij de vis.

Waarom helpen? Anton de Kom is het symbool bij uitstek van de verbinding tussen Nederland en Suriname. Hij is symbool voor de nationale identiteit van Suriname, en verbindt wat we cultureel en historisch delen.

Waaruit kan zo’n hulpplan bestaan? Het moet Suriname helpen, maar mag best aansluiten bij de belangen van Surinaamse Nederlanders en zorgen voor het vergroten van ons historisch besef.

stofomslagBeeld Frank Castelein

Eco-toerisme rond de oude plantages

De eerste fase: hulp om Suriname wat corona betreft even veilig en stabiel te maken als Nederland en de rest van West-Europa, zodat reizen snel veilig kan. Dit betekent concreet medische hulp: medicijnen, hulp bij de infrastructuur van ziekenhuizen en voor de publieke gezondheid. Overdragen van kennis, en op korte termijn hulp voor stabilisatie van de begroting.

Fase twee: hulp om de elektriciteitsvoorziening te verbeteren, financiële hulp voor investeringen in decentrale zonne-energie en voor aanpassing van elektriciteitsnetwerken voor decentrale opwekking.

De derde fase: een kredietimpuls voor toeristische investeringen, zoals het opknappen van historische panden, en voor het eco-toerisme rond oude plantages. En het stimuleren van reizen naar Suriname door Nederlandse Surinamers en overige Nederlanders. Dat is goed voor de kennis van onze gemeenschappelijke historie en het eco-toerisme. Bijvoorbeeld met reisvouchers. Dat stimuleert de economie, veel Surinamers zijn afhankelijk van toeristen.

De fases kunnen elkaar overlappen. Met een ereschuldhulpplan kan Nederland een belangrijke wens van Anton de Kom een beetje naderbij brengen: “Sranang mijn vaderland, eenmaal hoop ik u weer te zien op de dag waarop alle ellende uit u weggewist zal zijn.”

Lees ook:

Hernieuwde geschiedeniscanon: Karel V eruit, Anton de Kom erin

Meer aandacht voor vrouwen, diversiteit en regionale spreiding. Dat zijn de opvallendste veranderingen in de nieuwe Canon van Nederland, die maandag werd gepresenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden