Opinie

Nederland kijkt weg, en de Venezolaanse vluchteling is de dupe

Premier Eugene Rhuggenaath (L) van Curaçao wordt op audientie ontvangen door koning Willem-Alexander op de Eikenhorst in Wassenaar. Beeld ANP

Mensen in nood zijn de dupe van een politiek conflict tussen Nederland en Curaçao, aldus Irene Broekhuijse, universitair docent aan de VU. Nederland kan de verantwoordelijkheid voor Venezolaanse vluchtelingen niet van zich af blijven schuiven.

Vorig jaar waren mensen op Sint-Maarten de dupe van politieke meningsverschillen over het toekennen van hulp, nadat een orkaan over het eiland was getrokken. Nu dreigen vluchtelingen op Curaçao de dupe te worden van slechte verstandhoudingen binnen het koninkrijk. Tot tweemaal toe gaat het om mensen die alles zijn kwijtgeraakt en die proberen te overleven.

Nederland, veruit de grootste koninkrijkspartner binnen het Koninkrijk der Nederlanden, vindt dat de opvang van Venezolaanse vluchtelingen een zaak is van de Curaçaose overheid (Trouw, 10 september). De Curaçaose minister van justitie geeft echter aan dat het kleine Curaçao het hoge aantal vluchtelingen niet meer kan hanteren: "Dat kan geen enkel land aan, maar dat is wel de situatie waarin Curaçao verkeert".

Er is al veel gezegd over de juridische verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen het koninkrijk tussen Nederland en de Caribische delen daarvan, waaronder Curaçao, maar de constatering dat het bestaande juridische kader een grote autonomie toekent aan de Caribische landen, kent zijn grenzen. In dit geval geeft Curaçao duidelijk aan de toestroom van vluchtelingen zelfstandig niet aan te kunnen. Wat betekent deze situatie voor de verantwoordelijkheid van Nederland? 

Een Nederlandse verantwoordelijkheid bestaat wel degelijk, ook in juridische zin. Stel bijvoorbeeld dat een Venezolaanse vluchteling zijn zaak uiteindelijk zou voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Als de zaak daar terecht zou komen, wat zou kunnen, is niet Curaçao, maar het Koninkrijk der Nederlanden de aangeklaagde partij.

Wegkijken

In dat kader kan Nederland zich, als grootste koninkrijkspartner, niet onttrekken aan haar verantwoordelijkheid om binnen het gehele koninkrijk het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens goed na te leven, ook al heeft men intern afgesproken dat Curaçao de verantwoordelijkheid voor Curaçaose aangelegenheden in principe zelf draagt.

Op dat moment ontstaat er een verantwoordelijkheid voor Nederland om Curaçao te hulp te schieten om de mensenrechten van de vluchtelingen te beschermen. Door vervolgens weg te blijven te kijken, schendt Nederland zijn mensenrechtelijke verdragsverplichtingen en zijn de Venezolaanse vluchtelingen de dupe.

Lees ook:

Nederland faalt in asielcrisis Curaçao

Vluchtelingen worden misbruikt, ouders en kinderen gescheiden: Curaçao behandelt Venezolanen slecht.

Curaçao heeft vluchtelingen te over, maar het woord asiel komt er niet voor

Het maakt nogal uit waar je als vluchteling het Koninkrijk der Nederlanden binnenkomt. Steek je de grens over bij Zevenaar of meer je aan in Curaçao? Minister Blok van buitenlandse zaken ging naar het eiland om te praten over de stroom Venezolaanse vluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden