OpinieVaccinatie corona

Nederland is niet pandemie-proof

Het vaccineren van een groot deel van de Nederlandse bevolking tegen corona kan zonder overdrijving een megaklus genoemd worden. Niet alleen vergt het logistiek gezien veel, er is ook een zorgvuldige registratie nodig om vast te leggen wie welk vaccin heeft gekregen. Dan moeten voor de praktische uitvoering geschikte locaties ingericht worden en voldoende medewerkers om het vaccin toe te dienen. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er verschillende vaccins die verschillende gebruiksvoorwaarden hebben. En voor een deel vinden de vaccinaties niet op centrale locaties plaats, maar in instellingen en ziekenhuizen.

Zo’n landelijke vaccinatie vereist een strak plan en zeker een tijdige voorbereiding. Op beide punten schiet Nederland tekort. Als een van de kleinste landen van Europa begint Nederland toch als een van de laatste met de coronaprik in bovenarmen te zetten. En hoewel de dag nadert dat het vaccineren dan eindelijk gaat gebeuren, is nog steeds veel onduidelijk. Daarvoor heeft minister De Jonge allerlei excuses aangevoerd: de ict was niet op orde, er was een ander vaccin als eerste beschikbaar dan waar op gerekend was, daarom werd er toch weer voor een andere groep gekozen die het eerst gevaccineerd zou worden, en ook kregen bij nader inzien de GGD’en de uitvoering toebedeeld, iets waar ze niet op gerekend hadden en waar ze niet klaar voor waren. Dat alles onder het mom dat ‘flexibel’ opgetreden moest worden in de viruscrisis.

Elke dag dat er nog niet gevaccineerd kan worden leidt tot flink meer besmettingen. De naar verhouding trage vaccinatie-operatie doet dan ook alarmbellen rinkelen. Want dat er gevaccineerd zou gaan worden, was al maanden bekend. De details konden natuurlijk veranderen, maar waarom lag er niet al eerder een plan van aanpak klaar, waarbij bijvoorbeeld GGD’en en eventueel het leger meteen ook een rol hadden? Een strategie met twee of drie scenario’s om in te kunnen spelen op informatie die nog niet bekend was. Nu wekt het vaccinatieprogramma vooral de indruk van weifelachtigheid, van achter de feiten aanlopen, overvallen worden door weer nieuwe inzichten en tegenvallers. Natuurlijk kan er geen perfecte kant-en-klare aanpak zijn van zoiets ingrijpends als een pandemie. Maar dit kon beter.

Deskundigen waarschuwen dat dit niet de laatste pandemie zal zijn. Met een gedecentraliseerde overlegcultuur is een land als Nederland niet weerbaar genoeg tegen virussen als corona. Juist daarom is er in zo’n situatie een daadkrachtige centrale sturing nodig, die erop toeziet dat bijvoorbeeld de ict bij Volksgezondheid op orde is, dat de GGD’en voldoende toegerust zijn. Nederland moet echt meer pandemie-proof worden. Dat zou juist in een klein land beter moeten kunnen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden