Column

Nederland is géén belastingparadijs, echt niet

Columnist Stevo Akkerman. Beeld Trouw
Columnist Stevo Akkerman.Beeld Trouw

Nederland is géén belastingparadijs, dat heeft de Tweede Kamer in 2013 duidelijk gezegd. In een motie van de PVV, aangenomen met de steun van VVD, CDA en PvdA, werd vastgesteld dat de ‘kwalijke kwalificatie belastingparadijs’ voor Nederland ‘geenszins gerechtvaardigd’ was.

Stevo Akkerman

Het was, maar dat is wijsheid achteraf, handig geweest als de motie ook wat alternatieven had aangereikt. ‘Fiscaal nirvana’ bijvoorbeeld, of ‘belastingwalhalla’. Nu zie je dat de pers bij achtereenvolgende onthullingen toch steeds weer teruggrijpt op dat ‘paradijs’. Vervelend is dat. Kwalijk ook.

Nederland is géén belastingparadijs, en dat ons land een drukbezochte doorvoerhaven is voor geldstromen die de wereld rondgaan om te ontsnappen aan de fiscus, wil geenszins zeggen dat wij daar enige verantwoordelijkheid voor hebben. “De Nederlandse Belastingdienst oordeelt over de Nederlandse fiscale positie en niet over de fiscale afhandeling door het buitenland”, verklaarde het ministerie van financiën gisteren in deze krant. Dus dat Nike een constructie heeft opgezet om alle verkopen buiten de VS via Nederland te laten lopen, en dat Nederland het concern in staat stelt de winst daarover (opgelopen tot 12,2 miljard dollar) buiten bereik van de Amerikaanse fiscus te houden, is onze zaak niet.

Wordt voor deze constructie het Nederlandse loket van de ‘commanditaire vennootschap’ gebruikt, een structuur waarin een bedrijf geen bedrijf heet te zijn, en dus niet belastingplichtig is? Dan is dat geheel volgens de wettelijke regels. Wil de EU van die regels af omdat ze belastingontwijking faciliteren? Dan vragen we eerst om uitstel en beramen intussen plannen voor nieuwe, soortgelijke constructies. Verder is het vooral de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf natuurlijk, en daarmee zit het bij grote multinationals altijd wel goed.

Meebetalen

Nike formuleert het zelf zo op zijn website: ‘De gemeenschap is altijd de kern geweest van wie we zijn en wat we doen.’ En Procter & Gamble, dat met de Nederlandse fiscus een deal sloot om winst door te sluizen naar de Kaaimaneilanden (een belastingparadijs van het zuiverste water), zegt het nog mooier: ‘Wij zetten ons van dag tot dag in om een kracht ten goede te zijn. Om een betekenisvol verschil te maken in het leven van mensen in de hele wereld.’

De Nederlandse Belastingdienst kan helaas geen mededelingen doen over individuele belastingplichtigen, maar bij het geval van Procter & Gamble is PricewaterhouseCoopers (PwC) betrokken, dus alles zal ongetwijfeld kloppen. Ja, in het verleden lieten accountantskantoren wel eens een steekje vallen, vorig jaar kreeg PwC nog een boete van 845.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten, maar dat ging over zaken uit 2011 en 2012, inmiddels is in de sector veel verbeterd.

Nederland is géén belastingparadijs en bedrijven doen niets liever dan meebetalen aan de publieke voorzieningen die het hen mogelijk maken hun winsten te behalen, dat is allemaal netjes per motie vastgelegd.

Lees ook:
- Waar je je Nike’s ook koopt, de kassa rinkelt in Holland
- Belastinginspecteur liet Procter & Gamble 676 miljoen dollar doorsluizen

Lees hier meer columns van Stevo Akkerman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden