OpinieBedrijfsleven

Nederland is een spaarland. Gebruik dat geld om MKB-bedrijven te redden

Er staat zo’n 400 miljard euro op onze gezamenlijke spaarrekeningen. Een deel van deze middelen is beschikbaar te maken voor directe investeringen in Nederlandse bedrijvigheid, betogen Jeroen ter Huurne en Robbert Loos, voorzitter en directeur van de branchevereniging Nederland Crowdfunding.

De Nederlandse overheid heeft voortvarend ingegrepen na de start van de Covid-19-pandemie. Diverse noodpakketten zorgen voor banenbehoud en ­ondersteuning van ondernemers. Deze pakketten worden voortgezet, maar versoberd. Nu is het zaak het herstel van de Nederlandse economie te blijven stimuleren.

Er is veel aandacht voor de coronasteun die grote beeldbepalende ondernemingen als KLM krijgen. Echter ook in het Nederlands midden- en kleinbedrijf is de investeringsbehoefte groot. Het zou een gemiste kans zijn hierbij niet ook de investerende particulier te betrekken.

Spaarwoede is verder aangewakkerd

Nederland is een spaarzaam land. Inmiddels is er ongeveer 400 miljard euro op onze spaarrekeningen gestald. De onzekerheid door corona heeft onze spaarwoede verder aangewakkerd. Diverse media meldden de spaarpiek in mei, traditioneel de maand waarin ons vakantiegeld wordt bijgestort. Opvallend is dat dit jaar – anders dan in andere jaren – ons spaargeld iedere maand verder is gegroeid en dat dit is gebeurd in vrij opneembare tegoeden. Een deel van deze middelen is met goed gekozen stimulans beschikbaar te maken voor directe investeringen in Nederlandse bedrijvigheid. De rentes op deze tegoeden zijn immers nagenoeg nihil.

Crowdfundingplatforms zijn bij uitstek goed gepositioneerd om investerende particulieren en het Nederlandse MKB bij elkaar te brengen. Deze platforms selecteren en beoordelen de financieringsbehoefte van het MKB voor de investerende Nederlander. Als intermediair tussen ondernemer en investeerder hebben zij er belang bij zorgvuldig hun investeringsprojecten te kiezen. De ondernemer mag erop vertrouwen dat hij er terecht kan met een goed plan en de investeerder mag erop rekenen dat zijn investering kan renderen. De particuliere investeerder kan naar keuze projecten ondersteunen: de branche, het doel, zekerheden en rendementsverwachtingen.

Smeerolie van het MKB

In de markt voor financieringen zijn naar schatting nu al ruim 40.000 particulieren actief. Via veelal particulieren wordt jaarlijks zo’n 425 miljoen euro geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De investerende particulier kan zo een belangrijke rol innemen en de smeerolie worden van het MKB. De motor van de Nederlandse economie.

Betrek de Nederlandse particulier die funding beschikbaar stelt voor financieringen aan Nederlandse MKB-bedrijven in de plannen voor herstel van de verdienkracht van de Nederlandse economie. Zeker als de investeerder zijn investeringen goed spreidt over diverse projecten, snijdt het mes aan twee kanten. De ondernemer kan zijn droom verwezenlijken en de investeerder realiseert een mooi rendement tegen een verantwoord risico.

Lees ook:

Vooral midden- en kleine bedrijven maken gebruik van de overheidssteun 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende welke soorten overheidssteun bedrijven het meest gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden