OpinieBloemenkwekers

Nederland helpt Ethiopië met rozenkwekerij

Die negatieve associaties met kolonialisme zijn onterecht, als het gaat om Nederlandse bloemenkwekers in Afrika, schrijft Jan Erik Visscher, van de Nederlandse Bloemenveiling.

Nederlanders die rozen telen in Ethiopië, dat roept associaties op met kolonialisme en ongelijkheid. Dat bleek ook uit de publiciteit rond het convenant dat twaalf partijen in de sierteeltsector begin deze maand sloten met de ministers Schouten (landbouw) en Kaag (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking). Hierin staan afspraken over watergebruik, bestrijdingsmiddelen en minimumloon. In de publiciteit doken misstanden op: er zou kwistig gif worden gebruikt, en zo veel water dat dorpsbewoners met droge monden het nakijken hebben.

Is westerse bedrijvigheid goed voor Afrika? Het antwoord is luid en duidelijk: ja. Juist door het winstoogmerk is het positieve effect veel groter dan ontwikkelingswerk, dat vaak tijdelijk is en ondergefinancierd. Ondernemers brengen expertise, zoals de oer-Hollandse kennis van de bloemteelt. Lokale ondernemers zijn daardoor ook rozen gaan telen, en heel succesvol. Westerse bedrijven hanteren relatief hoge ethische standaarden. Vergeleken met bedrijven uit India en China zijn zij gewilde werkgevers.

Wondermiddel

De bloemensector in Ethiopië is niet nieuw: de tijd van pionieren is voorbij. Er zijn fouten gemaakt, maar intussen wordt de hele keten erbij betrokken: kwekers, de veiling, handelsbedrijven en supermarkten stellen zich met hulporganisaties en het kabinet nieuwe doelen. Maar het convenant is geen wondermiddel; een Ethiopische kweker die zijn rozen alleen in het Midden-Oosten verkoopt, zal zich er niet veel van aantrekken.

Ethiopië kent een complex politiek krachtenveld. In 2016 werden buitenlandse bedrijven nog beschouwd als symbolen van de federale macht en aangevallen. Sinds het aantreden van premier Abiy Ahmed in 2018, worden zij in een positiever licht gezien.

Ecologische voetafdruk

Voor rozenkwekers biedt het klimaat een duurzaam verdienmodel, terwijl in Nederland de gasprijs de winst deed verdampen. In Ethiopië is genoeg water: er wordt geteeld op hoogvlakten, niet in het droge laagland. En invliegen naar Europa van rozen is duurzaam als je kijkt naar de ecologische voetafdruk van de kassenteelt in Nederland.

Net als Nederland tijdens de wederopbouw, houdt Ethiopië de lonen laag om de economie te stimuleren. Het werkt: het land kent al jaren de snelste groei van Afrika. De lonen stijgen, arbeidscondities worden gereguleerd, secundaire voorwaarden worden beter. Westerse bedrijven dragen hieraan fors bij.

Lees ook:

Keurmerk helpt arme boeren nauwelijks

Een consument die bananen of koffie met een keurmerk koopt en denkt dat kleine boeren en loonwerkers op plantages daardoor genoeg verdienen, heeft het mis. Keurmerken zoals Rainforest Alliance en Fairtrade helpen deze zwakste schakels in de wereldhandel amper vooruit. Dat blijkt volgens onderzoekers uit analyses van vele wetenschappelijke studies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden