Commentaar

Nederland heeft recht op nog één referendum

Pia Dijkstra verdedigt als Tweede Kamerlid voor D66 de initiatiefwet donorregistratie. Beeld Werry Crone

Het referendum over de donorwet leek zich te ontwikkelen tot een ware politieke thriller. Zou de Eerste Kamer de initiatiefnemers aftroeven door snel het referendum af te schaffen, voor het nog eenmaal kan plaatsvinden? Want dat de senaat het raadgevend referendum gaat afschaffen staat vrijwel vast. Maar zoals gebruikelijk gaan daar vragenrondes en debat aan vooraf. Even leek het er op dat de Eerste Kamer daar flink vaart achter zou gaan zetten zodat het GeenStijl-initiatief de race tegen de klok zou verliezen.

Zo’n wedstrijdje komt er niet, hebben de senatoren nu besloten, en dat siert ze. Juist van de Eerste Kamer mag je een zorgvuldig besluitvormingsproces verwachten, zonder ook maar de schijn van haastwerk om anderen in de wielen te rijden. Ook als je kan twijfelen aan de motieven van die anderen, en hun vermogen om een genuanceerd maatschappelijk debat op gang te brengen: GeenStijl deinsde eerder niet terug voor de grove karikatuur dat ‘Pia Dijkstra al uw organen wil roven’.

Dat de Eerste Kamer heeft besloten de intrekkingswet voor het referendum er niet snel doorheen te jassen, is mogelijk ook niet alleen uit wijsheid en grootmoedigheid. Met name bij de SGP, maar in mindere mate ook bij ChristenUnie en CDA bestaan grote reserves tegen de donorwet, ook al heeft de Eerste Kamer die al aangenomen. Ook al willen deze partijen af van het referendum, uitgerekend deze laatste volksraadpleging over de donorwet komt ze niet slecht uit.

Goed thema

Dat neemt allemaal niet weg dat het gegeven de omstandigheden goed is dat het referendum over de donorwet er komt, als de initiatiefnemers de vereiste 300.000 handtekeningen op tijd bij elkaar hebben. Het instrument bestaat nog en mag dus worden gebruikt. Het is bovendien best een goed thema voor een referendum: het gaat iedereen aan, en de centrale vraag - of de overheid er van mag uitgaan dat je orgaandonor bent tenzij je expliciet hebt aangegeven dat niet te willen - snijdt hout.

Maar als structureel onderdeel van de politieke besluitvorming heeft het raadgevend referendum geen toekomst. Vanwege het terugkerende gesoebat over wat je moet met de uitslag, zeker bij een matige opkomst, en omdat de volksraadpleging makkelijk ten prooi kan vallen aan mensen die vooral zand in de motor willen strooien. Nog dit jaar komt een staatscommissie onder leiding van VVD-prominent Johan Remkes met aanbevelingen over aanpassing van het politieke stelsel. Hopelijk levert dat betere aanknopingspunten op voor op zichzelf heel wenselijke vernieuwing.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Vrij baan voor een referendum over de donorwet

De Eerste Kamer wil geen ‘wedstrijd’tussen een referendum over de donorwet en afschaffing van het referendum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden