Het antwoord opMonic Slingerland

Natuurlijk ben ik trots op mijn mbo-kind

null Beeld

Mbo’ers verdienen respect, maar durven ouders ervoor uit te komen dat hun kind ‘maar’ mbo doet? Deze ouders in elk geval wel.

Monic Slingerland

Toen werd het stil

Midden 1970 verhuisden we. Tijdens de koffie in de kerk werd ik aangesproken: “Gaan uw kinderen ook naar het lyceum?” Mijn antwoord was: “Nee mijn kinderen gaan naar de mavo”. Toen werd het stil. Ik ben trots op wat ze nu bereikt hebben. En welke mogelijkheden hun kinderen daardoor gekregen hebben.

Willemijn Schuuring Waalre

Meteen de weg weten

Natuurlijk ben ik trots op mijn kind. Dat was ik ook vijftien jaar geleden al, als hij met zijn technisch inzicht alle praktische problemen in huis wist op te lossen en overal meteen de weg wist terwijl zijn zussen met hun negens voor Latijn nog zoekend en aarzelend om zich heen keken.

Anne Wijngaard Klarenbeek

Fietsenmaker

Uiteraard ben ik trots op mijn kinderen: een hbo-, een (bijna) mbo-opgeleid en werkzaam in de horeca. Al moet ik daaraan toevoegen dat het altijd mijn wens was dat één van hen fietsenmaker zou worden, dat leek me nou echt handig. Dat is niet gebeurd. Ik ben trots op mijn kinderen en vooral blij dat ze, soms na enig zoeken, een opleiding en werk hebben gevonden dat bij hen past.

Gerdi Aanstoot Almelo

Loodgieter

De vraag van Monic Slingerland suggereert een relatie tussen trots zijn op je kind en de opleiding die het volgt. Die relatie is er niet. Zijn er ouders die trots zijn op hun studerende zoon die in het Amsterdamse corps heel hard meezingt dat vrouwen hoeren zijn? Nog steeds denken Nederlandse ouders dat je kind haar het havo mág en naar het vmbo moét, terwijl iedereen nu al heel lang aanvoelt dat mbo’ers het cement van de samenleving zijn. Loodgieter nodig? Dat kan hoor, over zes weken. Kan deze week ook, maar dan betaalt u echt de hoofdprijs.

Ruud van Diemen (Onderwijsdirecteur ROC Mondriaan) Rotterdam

Praktijkdocent

Mijn kinderen hebben een mbo-opleiding afgrond en daar ben ik reuze trots op. Sterker nog, ik vertel zelf trots aan iedereen die het maar horen wil, dat ik op het vmbo en het mbo heb gezeten. Ik werk inmiddels al bijna 40 jaar als praktijkdocent in het groene vmbo/mbo-onderwijs. Al die jaren vertel ik ook aan ouders en collega’s hoe blij ik ben met de route die ik afgelegd heb.

Xandra Rienks Alphen aan den Rijn

Overgestapt

Ik ben beretrots op mijn kleinzoon, die vorig jaar besloot van de havo, waar hij diep ongelukkig was, over te stappen naar een mbo-opleiding in metaalbewerking. Hij ging weer met plezier naar school en leert een vak waarmee hij zijn brood kan verdienen en een gelukkig mens kan zijn. Het wordt hoog tijd dat we ophouden met alleen maar trots te zijn op hbo’ers of universitair geschoolden. We hebben alle vakmensen hard nodig: installateurs, bakkers, schoonmakers, buschauffeurs en nog veel meer. Ze zijn als mens net zoveel waard als een dokter of ingenieur en mogen ook goed beloond worden. Nog afgezien van het feit dat dat trotse gedoe van ouders vooral is ter eigen eer en glorie.

Corrie König Wageningen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden