Framing Hans de Bruijn

Natura2000: de een noemt het een lappendeken, de ander een netwerk

Natura2000-gebieden zijn natuurgebieden die worden beschermd door Europese regels. Ze kampen met een teveel aan stikstof. Nederland kent 160 van dat soort gebieden, verspreid over het hele land. Dus kom je in Nederland al snel in een situatie dat je stikstofnormen overtreedt. Hoe los je dat op? Wel, zeggen sommige politici en deskundigen, je zou nog eens naar die Natura2000-gebieden kunnen kijken. We hebben nu veel kleine gebieden, we kunnen ook kiezen voor minder, maar grotere gebieden.

Welke taal gebruiken de voorstanders van die opvatting? De 160 gebieden vormen een ‘lappendeken’ van ‘snippertjes’ natuur, zeggen ze. Het zijn 160 ‘postzegels’ ­– het is ‘postzegelnatuur’. Een lappendeken, snippertjes, postzegels: het klinkt allemaal negatief, natuurbescherming op de vierkante millimeter. En al die gekkigheid is ook nog te danken aan Europa. Dan is het oordeel snel geveld: saneren die boel.

Tegenstanders gebruiken heel andere taal. Een lappendeken? Nee, het gaat om een ‘netwerk’ – een ‘robuust netwerk’ van natuurgebieden. Dat klinkt goed. Een snippertje? Nee, het zijn de ‘laatste restanten’ van grote ecologische gebieden. Op ‘de laatste’ zijn we altijd zuinig, denk aan de laatste nog levende diersoorten. Overal kleine postzegels? Nee, het gaat om ‘nabijheid’, in Nederland is er altijd wel een natuurgebied bij jou in de buurt. Vanuit Europa opgelegd? Nee, mensen voelen zich verbonden met natuurgebieden in de eigen omgeving. Die gebieden zijn niet van Europa, maar van ons.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden