null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoordMonic Slingerland

Nationaal museum: buiten de stad of juist op het Binnenhof?

Monic Slingerland

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Soestdijk

Paleis Soestdijk lijkt mij een prachtige locatie voor een nieuw nationaal museum, centraal gelegen. Laat binnen het ontstaan zien van ons land, vanaf de ijstijd. Met de oorlogen en bezettingen, watersnoden, koloniën en epidemieën.

Joke Grevenstuk Landsmeer

Binnenhof

Kort geleden verhuisde het parlement naar het oude Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en daar moet het vooral blijven. Dit is een representatief gebouw en deze oplossing is duurzaam. Het Binnenhof kan dan worden verbouwd en daarbij worden omgevormd tot Nationaal Historisch Museum. Geen locatie die sterker is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. De zalen in deze gebouwen zijn al attracties op zichzelf.

Marcel Matla Den Haag

Hattem

Wat beslist niet mag ontbreken in ons nationaal historisch museum is de Fluwelen Revolutie en de daaruit voortvloeiende vaststelling van de rechten van de mens waarin staat: dat ieder stem hebben moet in de wetgevende vergadering der gehele maatschappij, wat resulteerde in de allereerste democratische verkiezing van een volksvertegenwoordiging. Voorwerpen ter illustratie zijn te vinden in het Voerman Stadsmuseum Hattem: een stemkist. En ook in het Rijksmuseum in Amsterdam: een sjerp met de tekst ‘representant’.

Gerrit Kouwenhoven streekarchivaris Epe, Hattem en Heerde

Groningen

Kijk niet naar Amsterdam, maar naar plaatsen als Leeuwarden, Assen of Groningen. Steden met historie en vooral meer ruimte. Bovendien erg goed voor de economische ontwikkeling voor dit gebied. En wat mag er vooral niet missen? Een nagebouwde historische muur met een grote scheur, die ons herinnert aan de grote aardbeving in 2012 in Groningen en alles wat daarna gebeurde. De grote leugen en het vergeten verdriet van deze eeuw in Nederland.

Jannes Klaassen Middelstum

Lunteren

Het nationaal historisch museum zou zich moeten vestigen op het middelpunt van Nederland, de Goudsberg in Lunteren. Het hart van ons land en een ontsnapping uit de grote steden waar al zoveel musea zijn. Wat er echt niet mag ontbreken is toch ook de koloniale kunst, ook deel van de historie. Denk aan schilderijen en andere kunstvoorwerpen. En ook de gouden koets kan er prima deel van uit maken. Want politieke correctheid hoort in dit museum niet thuis.

Ron Keet Roswinkel

Soesterberg

Over de locatie: centraal in Nederland, maar niet in een stad, want dat wekt jaloezie van andere steden. Mijn suggestie: buitengebied Soesterberg. Wat er tentoongesteld moet worden? Laat mensen dat zelf bepalen, bedenk het niet van bovenaf voor ze. Laat de provincies comités vormen van burgers en instellingen die willen meedenken wat er voor hun provincie moet worden gebracht in het museum.

Harm Jan Korthals Altes Driebergen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden