OpinieDiscriminatie

Natasja Froger is 57 jaar en niet te oud om te presenteren

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Vrouwen boven de vijftig verdwijnen van het scherm, mannen niet. Hoogste tijd dat de media stoppen met deze leeftijdsdiscriminatie, vindt Janneke van Heugten.

Janneke van Heugten

Janneke van Heugten
Oprichter van expertdatabase Mediaplatform VIDM dat zich inzet voor meer diversiteit in de media.

Je kunt niet alleen dertigers en veertigers op de zender hebben, zegt Luuk Ikink in een podcast waarin hij met collega Rob Goossens van RTL Boulevard het entertainmentnieuws doorneemt. En toch verdwijnen veel vrouwen rond hun vijftigste van het scherm.

Eén recent voorbeeld is presentatrice Natasja Froger. Zij werd voor haar laatste programma, Voor Hetzelfde Geld, ingeruild voor de vijftien jaar jongere Leonie ter Braak. De aftocht van Natasja Froger, 57 jaar oud, haalde afgelopen week meerdere media. Een poll van Mediacourant toont dat 74 procent van de in totaal bijna 15.000 stemmers liever Natasja Froger als presentator ziet.

Op Facebook regent het reacties onder een post van Telegraaf Vrouw. “Alsof vrouwen van boven de vijftig er ineens niet meer bij horen”, luidt één van de commentaren.

Je past niet meer in het decor

Het is niet de eerste keer dat een presentatrice wegens haar leeftijd ingeruild lijkt te worden. Voormalig anchor Margreet Spijker van RTL Nieuws kreeg in 2014, vlak voor haar vijftigste, te horen dat ze niet meer in het decor paste en daarom ruimte moest maken. “Als je baas je zegt dat je er niets van bakt en dat er klachten over je functioneren binnenkomen, kun je ermee leven. Maar als je eerst een salarisverhoging krijgt, de hoofdredacteur zegt dat je werk vrijwel perfect is en je moet dan alsnog vertrekken… dat valt niet te rijmen”, reageerde Margreet Spijker zelf in het magazine Opzij.

Leeftijdsdiscriminatie bij vrouwen komt niet alleen bij de commerciële zender RTL4 voor. Bij de publieke omroep zijn vrouwelijke experts, correspondenten en presentatoren een stuk jonger dan hun mannelijke collega’s.

Een goed voorbeeld is de dagelijkse talkshow Op1. Tijs van den Brink is daar met zijn 52 jaar de jongste mannelijke presentator. De oudste vrouwelijke presentator is Fidan Ekiz, 46 jaar. De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke presentatoren van Op1 ligt op 41 jaar, bij de mannen is dat 57 jaar.

Beoordeeld op hun uiterlijk

Ook bij deskundigen die in non-fictie televisieprogramma’s aan het woord komen, neemt het aandeel vrouwen af met het toenemen van de leeftijd. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media uit 2021 komt naar voren dat mannelijke experts gemiddeld 54 jaar oud zijn en vrouwelijke experts gemiddeld 46 jaar. Er zijn vooral vrouwelijke deskundigen tussen de 30 tot 49 jaar, boven de 50 jaar zijn de onafhankelijke deskundigen vooral mannen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een vrouwelijke correspondent gemiddeld 40 jaar is, haar mannelijke collega 47.

Een van de problemen is dat vrouwen in medialand sowieso nog altijd veel meer beoordeeld worden op hun uiterlijk. Op1-presentator Willemijn Veenhoven kreeg te horen dat ze beter haar bril kon afdoen. Een vraag die ze vast niet had gekregen als ze Willem had geheten. Sophie Hilbrand (talkshow Khalid&Sophie) krijgt regelmatig de vraag of ze niet wat aan haar rimpels moet doen. Een vraag die haar mannelijke evenknie nimmer hoort.

Dat vrouwen worden afgerekend op hun uiterlijk is natuurlijk niet alleen hier een probleem. De Australische nieuwslezer Karl Stefanovic heeft, bij wijze van experiment, een jaar lang hetzelfde blauwe imitatie-Burberry pak gedragen zonder dat hij daar ook maar één opmerking over ontving. Na een jaar vroeg hij zich publiekelijk af waarom zijn collega continu opmerkingen over haar kleding en uiterlijk krijgt.

Met en zonder kreukels

Hoogste tijd om te stoppen met deze vorm van leeftijdsdiscriminatie. Vrouwen willen zich ook vertegenwoordigd zien in de media. Hoe oud ze ook zijn, met en zonder kreukels. Streep dus geen vrouwen weg waar het publiek een band mee op heeft gebouwd. Vrouwen die geliefd en ervaren zijn en die worden gewaardeerd. We willen echte mensen zien.

Lees ook:

‘Mag een vrouw met hoofddoek niet mooi zijn?’ In Katwalk zet een moslima haar eerste stappen als model

In de dramaserie Katwalk zet een moslima met hoofddoek haar eerste stappen als model. De jonge makers leggen pijnlijke vooroordelen bloot.

Lees ook:

Wat is feminisme anno 2023? ‘De strijd wordt nu vooral bij migranten en jongeren gevoerd’

Is het feminisme van nu te oppervlakkig? De laatste tijd klinkt er kritiek. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag komende woensdag geven vier vrouwen hun visie op wat er op de feministische agenda moet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden