null

OpinieArmoede

Naar de voedselbank? Geef mensen liever een betaalpas

Een proef in Rotterdam laat mensen met te weinig geld boodschappen doen zonder schaamte of stigma. Richard Meijer licht dit toe.

Redactie Trouw

Veel huishoudens worstelen met de gevolgen van de torenhoge inflatie en de absurde energieprijzen. Volgens het Nibud dreigt het leven onbetaalbaar te worden. Het kabinet zal zich moeten buigen over koopkrachtreparatie om te voorkomen dat nog eens een miljoen huishoudens verzeild raken in een situatie van langdurige, problematische schulden.

De overheid beschikt echter over weinig snel inzetbare en gericht werkende instrumenten. Belastingverlaging kost tijd, en stuit op een toch al overvoerde Belastingdienst, en geld via de gemeenten bereikt niet iedereen. Menig huishouden dat de hogere kosten niet meer kan opbrengen, komt in een uitzichtloze situatie. Een financiële tegenvaller kunnen ze niet opvangen. Dit zorgt voor stress en angst.

Het beroep op de voedselbanken neemt nu al toe, maar zij kunnen slechts een deel van de mensen helpen. Bovendien neemt het aanbod van (verse) producten voor de voedselbanken af doordat supermarkten steeds effectiever zijn in het tegengaan van verspilling. Het tij moet gekeerd worden, er is snel een effectieve en doelmatige ondersteuning voor deze huishoudens nodig.

Boodschappen doen zonder schaamte

In Rotterdam is een proef gestart waarin huishoudens die te weinig geld hebben om boodschappen te doen een betaalpas krijgen uitgereikt met een wekelijks budget. Het bedrag op de pas wordt elke week aangevuld met een bedrag dat past bij de financiële situatie en de samenstelling van het gezin. Met de pas kunnen ze direct bij winkels boodschappen doen, waarbij gezond eten wordt gestimuleerd. De deelnemers in de proef zijn enthousiast. Ze hoeven niet in de rij voor de voedselbank en kunnen, als ieder ander, hun eigen boodschappen betalen in de winkel van hun keuze – zonder schaamte of stigma.

Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn positief. Zij stellen vast dat de gemeente Rotterdam, de voedselbanken en de mensen om wie het gaat blij zijn met het verrassend eenvoudige initiatief, dat ook nog eens direct bijdraagt aan het tegengaan van voedselverspilling en het ontstaan van schulden.

Op deze manier kunnen huishoudens snel en gericht worden ondersteund. Het kan zonder veel moeite landelijk worden uitgerold, met lage en overzichtelijke uitvoeringskosten en zonder hoge bureaucratische overhead. Voor deze huishoudens biedt dit net de extra ruimte die nodig is om voldoende en gezond te kunnen eten en ze kunnen gewoon bij de winkel om de hoek hun boodschappen blijven doen.

We mogen allemaal een beetje armer worden, sommige mensen verdienen het om zo een beetje rijker te kunnen zijn.

Richard Meijer is bestuurslid van Buyproxy

Lees ook:

Meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van voedselbank

Steeds meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van de voedselbank, stelt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden