opinie

Muziek kan het verschil maken, maar lijkt niet investeringswaardig

Beeld RV

Uit het advies voor de muzieksector, onlangs uitgebracht door de Raad voor Cultuur, spreekt veel zin om de muziek van Nederland gezonder en vitaler te maken. Toch maak ik me zorgen.

Meer muziek in het onderwijs, meer diversiteit en kleur en meer innovatie en experiment moeten namelijk wel betaald worden. Gaan we schuiven binnen de kunstbegroting? Een beetje knabbelen van een orkest om een experimenteel jazztrio de ruimte te geven? Gaan we onderling een uitputtende discussie aan over wat er allemaal waarde heeft? Of is er in het op twee na beste land ter wereld (volgens The Good Country Index) niet gewoon echt geld voor een echt bloeiende muzieksector?

Dat geld is er zeker. Aan verbinding en communicatie worden miljarden uitgegeven. In de vorm van glasvezelnetwerken, sporen, bruggen, kanalen en snelwegen. Dergelijke infrastructuur bouwen we af, ook al worden de plannen enorm veel duurder dan begroot.

Muziek is ook communicatie. Het verbindt mensen, geeft een stem aan hen die minder hoog zijn opgeleid, of pas kort in het land wonen. Maar muziek lijkt niet investeringswaardig.

Als je niet weet waar je naar op weg bent, zonder visie op de rol van kunst in de samenleving, kun je wel bouwen, maar vergeet je de nieuwe wegen door te trekken en verbinden.

Dat is niet alleen jammer voor de talloze muziekprofessionals van topniveau die zich vol passie, sterk onderbetaald, inzetten voor samenhang in een rijk cultureel Nederland.

Gemeenschap vormen

Het is eigenlijk ook gewoon gevaarlijk.

Er staat veel op het spel. De ongelijkheid neemt toe. En daarmee de spanning tussen bevolkingsgroepen. Hoog- en laagopgeleiden leven in verschillende werelden. En er heerst onzekerheid en wantrouwen.

Deze uitdagingen kunnen we aan als we echt een gemeenschap vormen. Zonder een kloppend hart van passie en betrokkenheid zullen we elkaar weinig ruimte meer gunnen. Zonder een ziel van waarde is er weinig wat we kunnen koesteren. Muziek kan in Nederland het verschil maken.

De Raad voor Cultuur vertelt hoe de sector gezond kan worden, maar vergeet het grotere verhaal te vertellen.

Ik durf, voor een echte blik op de toekomst, helaas niet op politici te rekenen. Ik lees het ook niet in de krant.

Wie kan ons laten zien dat muziek echt ultra-investeringswaardig is?

Merlijn Twaalfhoven 
The Turn Club (kijkt met kunstenaarsoog naar vraagstukken van organisaties)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden