opinie

Musea worden door het kabinet misbruikt voor de Nationale Identiteit

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met de Portugese president Rebelo de Sousa op bezoek in het Rijksmuseum. Dat moeten basisschoolleerlingen ook gaan doen, vindt het kabinet. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met de Portugese president Rebelo de Sousa op bezoek in het Rijksmuseum. Dat moeten basisschoolleerlingen ook gaan doen, vindt het kabinet.Beeld ANP

Kunst en cultuur lijken in het regeerakkoord een rol te spelen, maar dat is schijn. Het is het kabinet niet te doen om kunst. Dat zegt Ko van 't Hek, kunstcriticus en de helft van het duo Kunst Kijken met Ko & Kho.

Ko van 't Hek

Elke basisschoolleerling moet van Rutte III minstens eenmaal het Rijksmuseum bezoeken. Kunst in het regeerakkoord dus, en niet in de context van bezuinigingen. Goed nieuws als je de kunst een warm hart toedraagt, toch?

Maar het antwoord moet zijn 'Nee'.

Rechtse hobby

Dit verplichte Rijksmuseumbezoek is namelijk geen linkse hobby, maar een rechtse. Het gaat niet om de overdonderende kracht van kunst, maar om de herinnering aan hoe goed en groot ons kikkerland ooit was. Het is eenzelfde plan om scholieren het Wilhelmus te laten leren. Kunst wordt misbruikt voor de Nationale Identiteit. En daar zou de kunstwereld zich tegen moeten verzetten, maar ze lijken zo met zichzelf bezig dat ze het niet zien.

In verschillende reacties lijkt de kunstsector te denken dat het wél over kunst gaat. Zo sprak Rijkmuseumdirecteur Taco Dibbits in Trouw van 'een droom, die ik in 2008 heb uitgesproken, die werkelijkheid wordt'. En in De Wereld Draait Door noemde hij het een 'feestdag voor de kunst'. Dat het op totaal verkeerde gronden is, lijkt hem niet te deren.

In De Volkskrant (9 oktober) verscheen een opiniestuk van vier musea, waarin ze betogen scholen zelf te laten kiezen welk museum ze bezoeken. Het stuk is kritisch, maar het legt de nadruk op de waarde van kunstonderwijs en het pleit voor spreiding. Terwijl het plan over iets heel anders dan kunst gaat.

Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, schreef in reactie daarop dat het niet óf-óf is, maar én-én. Ze schrijft: 'Laten we ons gelukkig prijzen dat kunst en cultuur überhaupt een rol spelen in het regeerakkoord'. En ze ziet zelfs 'een andere houding ten opzichte van kunst'. Mis. Kunst en cultuur lijken misschien een rol te spelen, maar het is schijn.

Lak aan kunst

In dat navelstaarderig enthousiasme (yes, we worden genoemd!) vergeet de kunstsector dat het het kabinet helemaal niet te doen is om kunst. Daar heeft het in goede rechtse traditie lak aan. Het is een plan ter bevordering van de Nationale Identiteit. Daarom zijn bovengenoemde reacties zo onbegrijpelijk.

Musea, met het Rijksmuseum voorop, zouden moeten weigeren om, na alle nietsontziende bezuinigingen, op deze manier misbruikt te worden. Dat zouden ze niet moeten pikken. Kunst gaat niet over de identiteit van een natiestaat. Musea zouden schouder aan schouder moeten staan en zeggen: nee, niet op deze manier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden