Moslima's hebben recht om een boerka te dragen

Beeld EPA

Al tien jaar besteden kabinetten veel geld en tijd aan het boerkaverbod, symboolwetgeving die Europa zal afschieten.

Al bijna tien jaar worstelen opeenvolgende kabinetten met het boerkaverbod. Onder het kabinet-Balkenende II viel de verantwoordelijkheid voor de Grondwet onder toenmalig minister Alexander Pechtold. Hij weerstond de aandrang van zijn collega Rita Verdonk op een algeheel boerkaverbod.

Als liberaal stond hij pal voor de opvatting à la Voltaire: "Ik ben het er niet mee eens dat u de boerka draagt, maar ik zal wel uw recht verdedigen om hem te dragen."

Ook anno 2011 blijft een boerkaverbod symboolpolitiek, gericht op een uitermate kleine groep vrouwen. Het is wetgeving die hooguit past bij een maatschappij van onbegrensde financiële en menselijke mogelijkheden.

Hoeveel tijd (en geld) is er wel niet besteed aan het schrijven van de voorbereidende nota's, aan ontwerpen van de wetgeving; aan interministeriële overleggen et cetera? Het is voor buitenstaanders soms moeilijk voor te stellen hoe arbeidsintensief de ambtelijke machine is. Dure ambtenaren zijn bezig geweest met een onderwerp dat in Nederland maximaal 150 vrouwen direct raakt. In tijden van besparingen en inkrimpingen een onbegrijpelijke prioriteit.

Voor elke wetgeving geldt dat de inbreuk op het persoonlijke leven van burgers in verhouding moet staan tot het beoogde doel. Dit doel wordt door dit kabinet vooralsnog zeer vaag omschreven. Het gaat niet om veiligheid of terrorismebestrijding. Nee, de boerka 'staat haaks op de wijze waarop wij in de publieke ruimte met elkaar omgaan'. Er zijn wel meer van dat soort dingen. We horen liever ook niemand vloeken, maar dat is nog geen reden voor een wettelijk vloekverbod.

Een boerkaverbod is een verregaande inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Sinds wanneer mag de overheid bepalen wat je draagt in de openbare ruimte? Let wel, het gaat hier niet om scholen, het Binnenhof, een bank of Schiphol. Het gaat om een vrouw die van haar huis naar de supermarkt wil kunnen lopen en die zonder die boerka misschien binnen moet zitten.

Ik propageer geenszins het dragen van een boerka. Ik sluit mij in zoverre bij minister Piet Hein Donner aan dat het een traditie is die niet binnen het Nederland van de 21ste eeuw past.

Ik zie eerder een morele plicht om vrouwen 'uit de boerka' te helpen. Het is mijn stellige overtuiging dat een eventueel 'verbod op gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte' uiteindelijk op juridische gronden zal sneuvelen voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die weg zal de overheid nog veel meer geld kosten.

Jammer dat niemand zegt: ik zal wel uw recht verdedigen om hem te dragen. Nederland heeft behoefte aan een Partij Van Voltaire!

Ruben Brunsveld was van 2003-2006 als ambtenaar verantwoordelijk voor het boerka-dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden