Commentaar

Mooie woorden van minister Wiebes, maar hoe gaat hij ze waarmaken?

Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de NAM in Groningen. Beeld Kees van de Veen

De, zo mag je dat toch inmiddels wel noemen, crisis rond de winning van aardgas en de dreiging die zij betekent voor de Groningers, is in een behoorlijke stroomversnelling gekomen. Om te zeggen dat het tijd werd, is eigenlijk te zwak uitgedrukt. In feite komt de stroomversnelling na het verstrijken van de tijd.

Het nieuwe schadeprotocol is er eindelijk dan toch. Ruim een jaar te laat. Maar de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam) speelt daarin, afgezien van het feit dat het bedrijf uiteindelijk opdraait voor de schade, geen rol meer in de afhandeling van schadeclaims. Er is een begin gemaakt met het aanvullen van de reserves van de Nam nu zowel de Nam als de twee aandeelhouders Shell en Exxon hebben aangekondigd dat er geen dividend meer uitgekeerd wordt. En bovendien kondigde minister Eric Wiebes van economische zaken gisteren onmiddellijk na het verschijnen van een advies met die strekking van het Staatstoezicht op de Mijnen aan dat de aardgaswinning uit het Groninger veld terug moet naar 12 miljard kubieke meter per jaar.

Desondanks zijn er genoeg redenen om nog niet tevreden te zijn en, in het geval van inwoners van het gebied rond Loppersum, de ongerustheid niet te laten varen. En dat geldt voor alle drie de ontwikkelingen.

Het schadeprotocol is weliswaar vastgesteld, maar op welke termijn alle nog liggende en wellicht nog komende schadeclaims afgehandeld kunnen zijn, blijft onduidelijk. Zekerheid is mooi, maar in dit geval is volledige zekerheid vele malen beter.

Shell

De gisteren door de Kamer geraadpleegde deskundigen waren ook niet al te zeer onder de indruk van de aankondiging van Shell en Exxon dat zij geen dividend uit de Nam zullen trekken. Volgens de Leidse hoogleraar Steef Bartman blijft het verschil tussen aansprakelijk zijn voor schade en garant staan voor schade uitermate vaag. Daarmee relativeerde hij de verklaring van Shell en Exxon van eerder in de week. Shell zou, zoals Bartman gisteren adviseerde, er goed aan doen met een schriftelijke verklaring te komen in de richting van de gedupeerden in Groningen. Daarin zou moeten staan dat Shell als aandeelhouder van de Nam aansprakelijk is.

Het is in de derde plaats goed dat Wiebes aangaf terug te willen naar 12 miljard kubieke meter te winnen gas per jaar. Daarmee is het gevaar van aardbevingen niet volledig uit de wereld, maar dan is menselijkerwijs al het mogelijke gedaan om die te voorkomen.

Het probleem is echter dat als de winning teruggebracht wordt de Nam zich niet kan houden aan leveringscontracten. Het zijn met andere woorden schone woorden van de minister, maar hoop valt er slechts uit te putten als hij aan kan geven hoe hij dat met elkaar wil rijmen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden