DE VRAAG VAN MONIC

Mogen jongeren van u klimaatspijbelen?

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Denk erom, geen hamburgers gaan eten na de klimaat­demonstratie. Bezorgde ­ouders gaven hun kinderen die afreisden naar het Malieveld donderdag dit advies mee. 

Het hele effect van de staking zou verdwijnen als er op sociale media foto’s verschijnen van de klimaatspijbel-afterparty in de hamburgertent. Het advies klinkt misschien overbodig, maar is dat niet. Jongeren en hun ouders verschillen niet zo veel als het gaat om gedrag aanpassen uit bezorgdheid over het klimaat. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een peiling onder tweeduizend scholieren, door Adwin Bosschaart, als hoofddocent verbonden aan de lerarenopleiding aardrijkskunde van de Hogeschool van Amsterdam (de Verdieping, 6 februari). Ja, ze zijn bezorgd over klimaatverandering, maar om nu hun hamburger of ander vlees op te geven, nee, dat gaat meer dan de helft van de ondervraagde jongeren echt te ver. Een op de zes jongeren is hiertoe zeker bereid, iets meer is er misschien toe bereid, de rest niet of weet het niet.

En neem jongeren vooral niet hun vliegreizen af. Dat tussenjaar in Nieuw-Zeeland, of dat project bij een weeshuis in Latijns-Amerika, of die al heel lang geplande trip met een vriendinnetje naar de VS, geven ze niet op. Natuurlijk niet. En als je ze vertelt over fiets- en kampeervakanties met een tentje achterop je bagagedrager, dan kijken ze je even onderzoekend aan, om te zien of je dit serieus meent. Nee, toch?

Nuttig bestede dag

Maar donderdag stonden duizenden jongeren op het Malieveld in Den Haag te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid. Vooral vwo’ers, want op het vmbo is de bezorgdheid over stijgende zeespiegels minder. De demonstratie is gericht tegen de generaties boven hen. De huidige generatie die de touwtjes in handen heeft, de generatie die ooit op fietsvakantie ging inderdaad, die doet veel te weinig aan klimaatbeheersing, vinden de jongeren. De feiten geven hen gelijk, zeggen 3400 wetenschappers in België en 350 wetenschappers in Nederland. En ook allerlei schoolbesturen en ouders. Die zien in zo’n spijbeldag een nuttig bestede dag, in plaats van een dag lekker vrij van school. Scholieren leren er veel van, ze worden gedwongen na te denken en verleiden hun leeftijdsgenoten om dat ook te doen. En wie weet leidt het tot een ­klimaatakkoord, want dat is er nog lang niet.

Om te mogen demonstreren hebben scholieren wel toesteming nodig, van hun ouders en in ieder geval van de school. Rector Jan van Muilekom van het Vossius Gymnasium in Amsterdam zei eerlijk voor het ‘NOS Journaal’ dat hij geen vrij zou geven voor een demonstratie tegen bijvoorbeeld de komst van asielzoekers. Kennelijk is het niet alleen het demonstreren op zich dat volgens de schoolleiding nuttig is, maar bepaalt ook de inhoud ervan of de leerlingen er vrij voor krijgen of niet. Dat geeft te denken.

De generatie die nu de touwtjes in handen heeft, kon zelf begin jaren tachtig getuige zijn van een paar grote demonstraties, tegen kernwapens. Net als nu iets met een wereldwijde reikwijdte.

Donderdag 14 februari komt de volgende klimaatspijbelbijeenkomst, dan op de Dam in Amsterdam. En wie weet daarna nog meer. Zou u leerlingen daarvoor vrij geven, als u rector was?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Elk weekend stelt Monic Slingerland, chef opinie van Trouw, een vraag aan de lezers. Op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden