VRAAG VAN MONIC

Moeten we serieus nadenken over kernenergie?

Beeld ANP

Vliegangst, of angst voor spinnen, daar zijn cursussen voor. Maar angst voor kernenergie? De Nederlandse ingenieur Jan van Erp hield begin dit jaar op deze pagina een gloedvol pleidooi voor kernenergie. 

Wind en zon kunnen nooit voldoende energie leveren met onze manier van leven, betoogde hij. Zonder schone kernenergie halen we de ­klimaatdoelen van Parijs nooit.

Van Erp werkt al tientallen jaren in deze sector en is lid van de American Nuclear Society. Hij heeft meer verstand van kernenergie dan Arjan ­Lubach. Maar minder invloed, want Lubach zette het onderwerp op de publieke agenda door in zijn uitzending van 4 november enkele feiten over kernenergie op een rij te zetten. Feiten die de angst kunnen verminderen.

De angst voor kernenergie lijkt meer op vliegangst dan op angst voor spinnen. De feiten geven aan dat het veilig is, maar als er dan bij grote uitzondering iets misgaat, gaat het grondig mis. Zowel Van Erp als Lubach stellen ook dat laatste nog ter discussie. Is dat wel zo, dat met een kernramp het meteen grondig misgaat? En is kernafval wel zo’n groot gevaar dat dit de hele aarde bedreigt met vernietiging?

Wie harde feiten wil over het aantal doden door een kernramp, kan naar hartelust winkelen. Met kerncentrales zijn er drie grote ongelukken gebeurd, in 1979 in Harrisburg, in 1986 in Tsjernobyl en in 2011 Fukushima. Hoeveel doden er vielen? De aantallen variëren van enkele tientallen (wetenschappelijk bureau van de VN) tot meer dan honderdduizend (Greenpeace).

Vakantie naar Frankrijk

Of dat helpt om de angst weg te ­nemen, is de vraag. Wat misschien wel helpt, is in gedachten op vakantie gaan naar Frankrijk. Ook veel Nederlanders met grote angst voor kernenergie kamperen daar, of huren er een leuk huis. Maar hoevelen beseffen dat ze de stekker steken in een stopcontact waar stroom uitkomt, opgewekt door kernenergie? Van de Franse stroom wordt 80 procent zo geproduceerd. Frankrijk telt 57 kerncentrales, sommige ervan zijn al best oud. Het afval wordt opgeslagen in speciaal daarvoor aangelegde ruimtes. De Franse kerncentrales liggen dichter bij Nederland dan die van Tsjernobyl.

Ondertussen worden er nieuwe kerncentrales gebouwd die volgens ­experts als Jan van Erp minder en ook makkelijker afbreekbaar nucleair afval produceren. Die nieuwe centrales verrijzen in Canada, in Finland en ook in Frankrijk. Kunnen die de angst voor kernenergie wegnemen? Mijn optimisme verdween halverwege het artikel dat ik erover las. Niet alleen is de bouw van zo’n nieuwe centrale in Finland al met tien jaar vertraagd, de kosten zijn verdrievoudigd. De nieuwe centrale die Frankrijk bouwt, in Flamanville aan de Normandische kust, naast twee bestaande reactoren, kampt ook met vertraging en gaat zeker 10 miljard euro kosten. Ik maak me ook zorgen over de locatie van die nieuwe centrale. Is het niet verstandiger, gezien de verwachte stijging van de zeespiegel, om kerncentrales op hooggelegen gebieden te bouwen en niet pal aan zee?

Monic SlingerlandBeeld Trouw

Wat vindt u: moeten we de optie van kernenergie serieus nemen?

Stuur uw reactie van circa 150 ­woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers­­@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees eerdere bijdragen in ons dossier.

Lees ook:

We kunnen echt niet om kernenergie heen

In Nederland bestaat grote weerstand tegen kernenergie. Maar deze is gebaseerd op misverstanden, aldus Jan van Erp. Hij is ingenieur, consultant energietechnologie en lid van de American Nuclear Society.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden