OpinieKatten

Moeten eigenaren verplicht hun katten mishandelen door ze binnenshuis te houden?

We moeten accepteren dat een kat zich gedraagt zoals de natuur hem ingeeft, en dus onbegeleid buiten komt. Of er moet een algeheel kattenhoudverbod komen, reageren ecoloog Wim de Winter en kattenpsycholoog Hettie van Nes op het pleidooi om katten niet meer buiten los te laten lopen.

De rechter moet er nu maar eens voor zorgen dat katten niet meer buiten mogen loslopen, zeggen Smit en Trouwborst (Trouw, 14 september). Katten roeien immers zeldzame vogelsoorten uit.

Ecoloog en jurist zeggen hiermee feitelijk dat de rechter eigenaren moet verplichten hun kat desnoods te mishandelen.

Hoewel sommige binnenshuis heus wel gedijen, geldt dit zeker niet voor de meeste katten. Een kat is geen kleine hond, hij is geen roedeldier die binnen blijft totdat de baas naar buiten gaat om hem uit te laten.

De kat is een solitair dier, dat ruimte ­nodig heeft om zijn eigen plan te trekken. Vinden we het goed dat mensen katten houden, dan moeten we accepteren dat het dier zich gedraagt zoals de natuur hem ingeeft, en dus dat hij onbegeleid buiten komt.

Het pleidooi van Smit en Trouwborst komt neer op door de rechter gesanctioneerde mishandeling. Want elke ‘binnenkat’, niet alleen de verstokte uitgaander, heeft bij verplicht thuisblijven een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes en chronische blaasontsteking, en op gedragsproblemen door verveling, frustratie en stress. Een verplichting tot binnen houden van álle katten, is feitelijk een verplichting om hun welzijn te schaden.

Dat kan nauwelijks zijn wat ecoloog en jurist voor ogen hebben. Willen zij voor­komen dat katten vogels vangen én dat de eigenaar voortaan door een permanente ­ophokplicht zijn dier moet mishandelen, dan zouden zij beter pleiten voor een al­geheel kattenhoudverbod.

Ene kat is de andere niet

Gelukkig is dit alles niet nodig. Want hoewel het een kwalijke zaak is als een huiskat komt snacken in een nabijgelegen vogel­reservaat, is het echt te kort door de bocht om dan maar te stellen dat katten overal de vogelstand decimeren. Het weren van gebiedsvreemde diersoorten uit natuurgebieden is een probleem dat om andere oplossingen vraagt dan het gedrag van de huiskat in een antropogeen milieu als de woonwijk.

Verder is de ene kat de andere niet. Huiskatten zijn predatoren die zich specialiseren op specifieke prooigroepen. In een recent Brits onderzoek bleek zestig procent van de katten nooit met een vogel thuis te komen, maar zich vooral tot muizen te beperken. Volgens de rekenmethode van Smit en Trouwborst hebben we het dan over 25 tot 300 miljoen muizen. Ook bleek dat de overige 40 procent die wel vogels vangen, prooien selecteren die toch al een slechtere conditie hebben.

Predatie gaat niet alleen over aantallen. Iedere soort heeft predatie nodig om de genetische kwaliteit van de populatie op hoog niveau te houden. In een land waar we de meeste andere predatoren zelf hebben uitgeroeid is dat een punt dat we niet kunnen negeren.

Lees ook:

Katten killen honderd miljoen vogels

De 3.500.000 huiskatten in Nederland doden met zijn allen ieder jaar naar schatting 100.000.000 vogels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden