Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moet ík verkassen als de ander rookt?

Opinie

Joke Bottema

Een rookcirkel op station Amersfoort. In het midden een asbak in de grond. © ANP XTRA
Opinie

In haar beschouwing van een straatverbod voor rokers gaat Leonie Breebaart uit van verkeerde veronderstellingen, zegt Joke Bottema uit Harderwijk.

Neem het stationsplein Amersfoort, met een overkapping voor de winkeltjes langs en banken voor de wachtenden op de bus. Op weg naar het Huis van de Gezondheid waar o.a. het Longfonds zetelt, is het nauwelijks mogelijk om daar rokers te ontwijken. 

Lees verder na de advertentie

Zeker voor longpatiënten is het gevolg vaak dat ze bij aankomst extra medicijnen moeten nemen. Ook terrassen liggen in de buitenlucht, maar de sigarettenrook kun je daar niet ontlopen. Of verwacht Breebaart dat je, iedere keer dat iemand vlakbij een sigaret opsteekt, naar een ander tafeltje verhuist?

Dat rokers hechten aan hun sigaret, is maar zeer ten dele waar. Op een enkeling na willen rokers dolgraag stoppen, maar lukt dat niet. Zo sterk is de verslaving. Breebaart vindt mensen tegen zichzelf beschermen paternalistisch. Toch doen wij dat als samenleving regelmatig. Denk aan veiligheidsgordels in de auto en de bromfietshelm.

Lees ook:

Dat beetje sigarettenrook in de buitenlucht, kom op zeg

Een rookverbod in het café kwam er om personeel te beschermen. Maar een straatverbod voor rokers gaat een stap verder. Hoe paternalistisch mag de overheid zijn?

Deel dit artikel