null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De vraag vanMonic Slingerland

Moet de wolf een beschermde diersoort blijven in Nederland?

Wolven zijn verlegen. Veel verlegener dan honden. De Amerikaanse auteur Jeffrey Masson verdiepte zich in het gevoelsleven van dieren en schreef er een aantal boeken over. Bij het uitkomen van de Nederlandse vertaling van ‘Wanneer olifanten huilen’, in 1999, sprak ik hem in Artis.

Het gesprek, bij het wolvenverblijf, kwam deze week boven, door de reportage over de 43 schapen van Jos Verhulst (Trouw, 20 mei). De schaapherder liet zijn kudde weiden op de dijk bij Heusden. Drie keer vond hij ’s ochtends een aantal schapen met doorgebeten strot. Het heeft er alle schijn van dat het een aanval van een wolf is geweest. Een ‘moordlustig beest’, volgens Jos Verhulst. Hoe valt dat te rijmen met die verlegenheid waar Jeffrey Masson het over had?

Als wild dier is de wolf sinds 1982 in Europa een beschermde soort. In 2014 is dit in Nederland bij wet vastgelegd. Het ‘moordlustige’ beest doodschieten mag dus niet. Zelfs aan de grens tegenhouden, is niet toegestaan. De wolf heeft het recht, volgens de door mensen gemaakte wet, om in Nederland te leven. En de schapen dan? Die moeten het doen met een ‘wolfwerend net’.

Niet zindelijk te krijgen

Wolven zijn niet alleen verlegen, volgens Jeffrey Masson dan, maar ook onberekenbaar. Hij kende mensen die een wolf als huisdier probeerden te houden, maar dat mislukte. Wolven waren niet zindelijk te krijgen, maar vooral: ze vielen soms zomaar hun baasje aan. Zonder reden. Net zoals de wolf de schapen van Jos Verhulst zonder enig doel of nut doodbeet. En dat maakt zo’n daad moeilijk te begrijpen.

Sommige lezers die op het artikel over de schapen van Jos Verhulst reageerden, probeerden toch een verklaring te vinden, vanuit menselijk gedrag. Wolven zouden zich in Nederland vervelen, omdat ze met te weinig zijn in een groot gebied met een overvloed aan prooidieren. Wolven zouden nog moeten leren waar ze zich wel en waar niet moeten ophouden. Maar als zindelijk worden al te hoog gegrepen is, dan is keurig aangepast gedrag helemaal een onhaalbare kaart.

Wildstand

Hoe staat de Partij voor de Dieren hierin? Die wil de wolf beschermen en ook het schaap. En dan is in deze kwestie de mens niet eens de boosdoener. Of toch wel? De partij vroeg vorig jaar juni om een jachtverbod in het gebied op de Veluwe waar een wolvenpaar zich gevestigd heeft. Op de Veluwe worden jaarlijks met toestemming enkele duizenden zwijnen, herten en ander wild afgeschoten. Laat dat werk nu aan de wolven over, was het voorstel van de Partij voor de Dieren, die ook vreesde dat jonge wolfjes per ongeluk doodgeschoten zouden worden.

Voor een evenwichtige wildstand op de Veluwe zijn wel meer wolven nodig dan de paar die er nu zijn, lijkt me. Tenzij ze daar net zo tekeer gaan als bij de schapen van Jos Verhulst. In Duitsland, waar ook aanvallen van wolven op schapen zijn, wordt inmiddels gedacht aan een wettelijke uitzondering op de bescherming van de wolf. Alleen ‘probleemwolven’ mogen met een schot worden gedood.

Wat vindt u: moet de wolf een beschermd dier blijven in Nederland?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden