Opinie

Moet de universiteit een podium bieden aan 'klimaatsceptici' vanwege de academische vrijheid?

Letterenbibliotheek Universiteit Utrecht. Beeld Trouw

Een universiteit heeft de plicht academische vrijheid te garanderen, schrijft Inez Flameling, universitair docent ecologie en evolutie aan University College Roosevelt. "Maar een even belangrijke plicht is te garanderen dat de discussies die er plaatsvinden gebaseerd zijn op feiten."

 Onderwijsexpert Joanna Williams stelt dat de universiteiten zijn bevolkt door linkse moralisten die een verstikkende conformiteit aan de dag leggen (Trouw, 16 december). "Het is niet de taak van academici om de heersende opinie te ondersteunen, maar om de waarheid te onderzoeken en over te dragen."

Ik ben het volledig met deze stelling eens. Maar om de waarheid te onderzoeken, moet je wel erkennen dat er ook onwaarheden bestaan. En juist de laatste tijd tieren die welig. Ze zijn bekend onder namen als 'alternatieve feiten', 'marginale theorieën' of 'scepticisme', maar het zijn gewoon onwaarheden, of, als ze doelbewust in de wereld zijn geholpen, leugens.

Neem klimaatverandering. Ook ik spreek me uit voor bescherming van het klimaat, net als de meeste wetenschappers. Niet omdat 'iedereen om me heen dat zegt', maar omdat er overweldigende wetenschappelijke consensus is dat het klimaat door ons toedoen verandert en dat dit problemen gaat geven.

Ik wil met alle plezier in discussie gaan met mensen die denken dat we niet hoeven te stoppen met CO2- uitstoot maar ons moeten richten op aanpassing. Of mensen die denken dat kernenergie de oplossing is. Allemaal ('rechtse?') meningen waar ik het radicaal mee oneens ben, maar die interessante gespreksstof kunnen opleveren. Maar vraag me niet om in discussie te gaan met iemand die beweert dat er geen opwarming is, of dat het allemaal door de zon komt. Dat is geen andere mening; het is gewoon niet waar.

Twijfel zaaien

Moet de universiteit dan een podium bieden aan de zelfbenoemde 'klimaatsceptici' omdat anders de academische vrijheid in het geding komt? En hoe zit het met creationisten, astrologen, gelovers in homeopathie, anti-vaccinatie-activisten en een hele stoet aan lobbyisten van diverse industrieën die twijfel zaaien over de milieu- of gezondheidseffecten van hun producten?

Een universiteit heeft de plicht de academische vrijheid te garanderen. Maar een even belangrijke plicht is te garanderen dat de discussies die er plaatsvinden gebaseerd zijn op feiten. Studenten moeten erop kunnen vertrouwen dat materiaal dat hun wordt aangeboden voldoet aan academische criteria. En daarbij moeten we om te beginnen erkennen dat sommige beweringen niet waar zijn en geen plek verdienen binnen de muren van een universiteit. Dat heeft niets met links conformisme te maken, maar alles met respect voor wetenschap en de waarheid.

Lees hier meer opiniestukken van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden