de vraag van monic

Moet de smartphone op stil bij het Kerstdiner?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Ja hoor, het is weer zover. Aan het tafeltje naast ons in het restaurant turen vier mensen naar hun telefoon. Gezellig! In ieder geval geeft het ons stof voor gesprek. Sst, zachtjes praten, anders horen ze het misschien. 

Nederland is kampioen in smartphonegebruik. Volgens accountantskantoor Deloitte had begin dit jaar 93 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder een smartphone. Daar is dit jaar vast weer een procent of wat bijgekomen, gok ik zo. Om mij heen zie ik dat mensen niet alleen tijdens het fietsen, maar ook al lopend permanent en geconcentreerd op dat kleine scherm kijken. Ook als ze richting een lange stenen trap lopen die naar beneden gaat.

En dat gebeurt ook tijdens de maaltijden thuis, op het perron, in de tram, in de trein, vlak voor het slapen, ’s nachts tijdens momenten van niet kunnen slapen en natuurlijk tijdens vergaderingen. Het gebruik van de smartphone thuis is zelfs zo sterk toegenomen dat provider VodafoneZiggo van plan is een app te ontwikkelen om het gebruik ervan aan te passen aan het gezinsleven, vertelde Jeroen Hoencamp, de ceo van VodafoneZiggo, aan Trouw-redacteur Isabel Baneke (Trouw, 28 november). Hij telde, op het perron, het aantal mensen dat niet een telefoon in de hand had. Dat waren er zelden meer dan vijf.

In de klas

Op scholen speelt de kwestie ook. Daar is het verbieden van smartphonegebruik tijdens de schooluren al een allang gepasseerd station. Roosterwijzigingen, opdrachten, zonder smartphone mis je dat allemaal. Sommige scholen hebben een telefoonhouder in de klas hangen waar ze dan in moeten, maar die zijn zo bijzonder dat ze in de krant komen.

Maar laten we het ook eens hebben over die andere kant van die kleine draagbare computer waarmee je ook kunt bellen, al is het geluid vaak beroerd, in ieder geval een stuk slechter dan van een vaste telefoon. Dankzij WhatsApp hebben familieleden en vrienden meer en makkelijker contact met elkaar. Ouders zien hun kinderen vakantie vieren met geappte foto’s, vrienden laten zien hoe lekker ze gekookt hebben, geliefden houden contact tijdens zakenreizen of andere verplichtingen. Ouderen die aan huis gebonden zijn, zien hun wereld groter worden, kunnen meegenieten met de avonturen van hun kleinkinderen.

Ver familielid

Aan de tafel naast ons in het restaurant is een geanimeerd gesprek ontstaan, met blije gezichten en opgewonden stemmen. Ze kijken nu allevier naar hetzelfde schermpje. Uit hun opmerkingen maak ik op dat ze foto’s geappt hadden gekregen van een familielid ver weg. Daar waren ze zo aandachtig naar aan het kijken geweest.

Ik ben er nog niet uit. De smartphone kan veel contact opleveren, maar ik blijf het storend vinden als tijdens het eten het bestek wordt neergelegd en het gesprek stopt omdat er een ping klinkt. Ik kan me zo voorstellen dat er voor allerlei kerstdiners nog wel druk geappt gaat worden over de app-etiquette. Moeten ze uit, moeten ze op stil, moeten ze op de gang blijven in de jaszakken?

Wat vindt u: werkt de smartphone verstorend of juist verbindend?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden