commentaar

Moet de EU van Rusland houden?

De Russische president Poetin (R) met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in 2016 in Sint-Petersburg. Juncker noemt Poetin 'een vriend'. Beeld REUTERS

We moeten weer van de Russen houden, concludeert Jean-Claude Juncker vandaag in deze krant. Zij zijn veel te belangrijk voor de veiligheid van Europa om koel op afstand te houden zoals nu gebeurt. 

Hij noemt de Europeanen zelfs ‘navelstaarderig’, en vindt dat ze zich te weinig bewust zijn van de historische oorsprong van het Europese project en van de krimpende rol van Europese landen. We zijn alleen, stelt hij, en samen in Europa zijn we dat nog steeds, alleen iets minder. En we moeten dus onze buren, gezien die kwetsbaarheid, echt wel te vriend houden.

De voorzitter van de Europese Commissie reflecteert daarmee op de ziel van Europa en haar positie in de wereld, daartoe geïnspireerd door een serie artikelen in Trouw. In die serie tonen niet-Europese prominenten zich geregeld onder de indruk van wat de Unie heeft bereikt. Maar soms blijken ze ook sceptisch, of zelfs in verwarring, over de werkelijke aard van de Europese samenwerking en identiteit. Dat is niet onlogisch: diversiteit is een kenmerk van de unie en van de lidstaten zelf. Europeanen delen waarden, maar denken – op regionaal of groepsniveau – tegelijkertijd fundamenteel anders over veel vraagstukken.

Bevlogen verhaal

Gezien die kwetsbaarheid is een realistische en pragmatische omgang met de wereld buiten de unie nastrevenswaardig. Al zit daar, om bij Junckers aanbeveling te blijven, wel een grens aan. Het is er de afgelopen jaren bepaald niet eenvoudiger op geworden warme gevoelens te koesteren voor de Russische regering – niet alleen vanwege de annexatie van de Krim, maar ook door het gebrek aan medewerking aan het MH-17-onderzoek, aanslagen op voormalige spionnen en de inzet van nepnieuws. Om nog maar te zwijgen over de wijze waarop het Poetin-regime de oppositie in eigen land smoort en zichzelf verrijkt.

Juncker zegt zelf een romanticus te zijn, en dat valt in hem ook wel te waarderen. Europa heeft leiders nodig die een bevlogen verhaal willen vertellen waardoor er een beter besef ontstaat van de positie van Europa en haar inwoners in de wereld. Centraal in het Europese verhaal staan echter ook de waarden van democratie, transparantie en samenwerking: waarden waaraan onze Russische buren momenteel niet erg lijken te hechten.

Maar dat Europa – en de Europese elite – een verhaal nodig heeft, maakt Juncker goed duidelijk. In een snel veranderende wereld waarderen de buitenstaanders de Europese verworvenheden, maar is het nu vooral aan de Europeanen zelf die te bewaken en te versterken. Ook al betekent dat een koele verhouding met de Russen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden