Opinie Eikenprocessierups

Minder koeien, minder varkens, dan ook minder rupsen

De eikenprocessie rups kan doorgroeien doordat er weinig natuurlijke vijanden meer zijn, dankzij de verzuring.  Inperken van de intensieve veehouderij helpt het beste tegen de rups, betoogt   Remko Niemeijer, lezer te Assen.

Drenthe heeft het opgegeven om de eikenprocessierups te bestrijden, las ik onlangs in een regionale krant. Er zijn er te veel. Het is vechten tegen de bierkaai en de kosten rijzen de pan uit. Ook in Trouw las ik hoe lastig de rups te bestrijden is (Verdieping, 12 juli).

De nieuwe langetermijnvisie van de provincie Drenthe is dat we ermee moeten leren omgaan dat de rups er is en dat we moeten wachten op een nieuwe balans in de natuur, waarbij hij op een natuurlijke manier wordt teruggedrongen.

Is dat zo? Moeten we ‘wachten op een nieuwe balans’? En hoe heeft het zover kunnen komen?

Droge winters

Op Wikipedia lees ik dat de rups sinds 1990 steeds vaker voorkomt in Nederland. Dat de rups houdt van droge winters en van droge en warme zomers. De zomer van 2018 was in dat opzicht een ramp. De rups profiteert van de klimaatverandering die voor een belangrijk deel samenhangt met de intensivering van de veehouderij.

In Nederland kwam deze intensivering op gang na de Tweede Wereldoorlog. De verzuring van de natuur die onder andere daardoor optrad, zorgde ervoor dat koolmezen en andere soorten minder talrijk werden, want de jongen hebben kalk nodig. En kalk verdwijnt, waar verzuring verschijnt.

Natuurlijke vijand

De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Zodoende houdt toegenomen welvaart, die leidde tot intensieve vleesconsumptie, verband met het ontstaan van deze rupsenplaag.

Nog zo’n vijand van de jeukrups is de grote poppenrover. Een kever die sinds de jaren vijftig niet meer voorkomt in Nederland. De kauw is plotseling een nieuwe vijand van deze rups geworden. Natuurlijke vijanden genoeg, maar dan moet Nederland wel een goede habitat zijn voor deze dieren.

Biodiversiteit

Mezenkastjes ophangen is niet genoeg. Dat is het paard achter de wagen spannen. Zeker als er gelijktijdig gif gespoten wordt tegen de buxusmot en de vergiftigde motten in de maagjes van jonge koolmezen belanden.

Willen we echt van de rups af? Dan zal het aantal gehouden dieren in Nederland fors moeten slinken. Wellicht ook vleesetende huisdieren. En veel meer dan de door de minister aangekondigde 10 procent. Uit het oogpunt van biodiversiteit én dierenrechten, moeten we toe naar zo min mogelijk gehouden dieren. Dat heeft uiteindelijk ook invloed op de uitdijende eikenprocessierupsplaag.

Lees ook:

De eikenprocessierups gaat niet meer weg en dat is onze eigen schuld

De eikenprocessierups heeft Nederland overvallen. Het klimaat krijgt vaak de schuld. Nee, zeggen deskundigen. Het is de monocultuur van eiken. En zijn vijanden zijn weggespoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden